2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az olvasó kérdez...
Kötelező a véradás?

"Feleségem már jogosult lenne a szülési szabadságra, de a nőgyógyász addig nem hajlandó aláírni az erről szóló parancsot, amíg nem adok le vért. Jeleztem, hogy korábban sárgaságom volt, úgysem vagyok alkalmas donornak. Akkor fizessek be 80 hrivnyát, jött a válasz. Törvényes ez az eljárás?" – érdeklődik P. Sándor ungvári olvasónk.

Kérdését Ruszlan Fegykónak, az Ungvári Városi Perinatális Központ főorvosának továbbítottuk.

– Nincs olyan törvény, mely véradásra kötelezné a terhes nő férjét. Az olvasónak és minden hasonló helyzetben lévő házaspárnak meg kell azonban értenie, hogy az önkéntes donorok száma az elmúlt években sajnos nagyon visszaesett, így a kritikus helyzetben életet mentő vér vagy a belőle készülő plazma mennyisége is. Ennek a gyenge propagandamunkától kezdve, a donorok alacsony díjazásán, a fertőző betegségektől való félelmen át számos oka van. A szülés során számos komplikáció léphet fel, ezért kérik fel a szülész-nőgyógyászok a hozzátartozókat a donorságra. Amennyiben az apa alkalmatlan erre, azt a család más tagja is megteheti helyette. Kényszeríteni azonban természetesen nincs joguk erre, ahogyan pénzt kérni sem.

M. T.

Tavaly a fiúk voltak többen

A múlt éven 18 219 csecsemő született Kárpátalján, ebből 11 655 falvainkban. Talán érdekes megemlíteni, hogy ez a 85,3 százaléka a húsz évvel ezelőtti adatoknak. Míg 1989-ben naponta 58–59 baba jött a világra, addig tavaly már csak 49–50. A gyermekvállalási kedv jelenleg a Nagyszőlősi, az Ungvári, a Nagybereznai, a Volóci, az Ilosvai, a Rahói, a Técsői járásban és Csapon a legnagyobb.

A Kárpátalján élő hölgyek majdnem fele reproduktív korú. Tavaly születtek megyénkben az elmúlt kilenc év legmagasabb mutatói: ezer lakosra 14,6 újszülött jutott. A babák 51,6 százaléka kisfiú. 175 családban kettős, három családban hármas ikreknek örülhettek. A gyerekek több mint felének 25 évnél fiatalabb nő adott életet.

Olga Koltunova,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó