2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
10 meglepő dolog testünkről

Gondolta volna, hogy szervezetünk képes saját maga is előállítani aszpirint? Hogy a vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük? Észrevette, hogy az orgazmus néha tüsszentési ingert vált ki? Íme tíz meghökkentő tény.

7. A fehér bőr az idők folyamán alakult ki

Abból az evolúciós tényből kiindulva, miszerint az emberek elődjei Afrikából származtak, elvileg mindannyiunknak fekete bőrűnek kellene lennünk. A különböző bőrszínek az idők folyamán alakultak csak ki, annak következtében, hogy az emberek elkezdtek vándorolni, és egyre távolabb költöztek az Egyenlítőtől. Egyébiránt minden bőr tartalmaz fehér színt, ebből kifolyólag bárkit ki lehet fehéríteni. A felszín alatti véredények adják a rózsás árnyalatot, a sárga pigmentek is színezik, végül a melanin adja a sötétbarna tónust, amely az erős ultraviola-sugárzás hatására aktivizálódik.

8. A sarkunknál a legvastagabb a bőrünk

Bőrünk a szemünk alatt és a szemhéj környékén a legvékonyabb, mindössze 0,5 mm vastagságú, a tenyerünkön és a talpunkon pedig eléri a 4 mm-es vastagságot. Testünk legvastagabb bőrfelülettel rendelkező testrésze pedig a sarok. Talán nem meglepő, de a legtöbb verejtékmirigy is itt található.

9. Közveszélyes mérgező anyag van a szervezetünkben

A világon egyetlen olyan veszélyes anyag létezik, melyet egy repülőtéri biztonsági szolgálat sem tud elkobozni tőled, ugyanis a gyomrodban van. Ez a mindent szétmaró gyomorsav (sósav) még a fémeket is képes kikezdeni. Azonban szükségünk van rá az emésztéshez és a fehérjék lebontásához. A sósav a gyomornedv egyik főkomponense, mely az emésztésen túl elpusztítja a táplálékkal bekerült káros anyagok nagy részét is. Mivel rendkívül erős maró hatással rendelkezik, a gyomor mucint is termel, amellyel bevonja a gyomornyálkahártyát, hogy megakadályozza az önemésztődést.

10. Az emlékezést segítik bizonyos testtartások

Nem emlékszel az esküvőd napjára? Ereszkedj újra térdre, az segíthet. Agyunk ugyanis az eseményeket a hozzájuk kapcsolódó érzésekkel és mozdulatokkal együtt tárolja el. Mint egy egységcsomag: érzés, történet, színek, illatok, mozdulatok. Ezért képes egy illat vagy egy dallam előhívni az agy rejtett zugaiból olyan meglepő emlékeket, melyekről azt gondoltuk, rég feledésbe merültek már. Gyorsabban és tisztábban emlékszünk bármire, ha ugyanabban a pózban vagyunk, melyben az eseményt átéltük.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó