2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Orbán: Készen állok a kormányzásra

Sólyom László köztársasági elnök szerdán délelőtt a Sándor-palotában felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán azt mondta Sólyomnak, készen áll a kormányzásra.

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. A találkozó után Sólyom azt mondta, ma Magyarországon egyetlen ember rendelkezik megfelelő parlamenti többséggel ahhoz, hogy kormányt alakítson, és ez az ember Orbán Viktor. A négyszemközti találkozón az államfő megkérdezte Orbánt, rendelkezik-e a szükséges támogatással, illetve felkészült-e a kormányzásra. Orbán a találkozó után azt mondta, mindkét kérdésre egyértelmű, jól hallható igennel válaszolt.

Sólyom László megismételte: az a szándéka, hogy május 14-re hívja össze a parlament alakuló ülését, amelyen javaslatot fog tenni arra, hogy Orbán Viktor legyen az ország miniszterelnöke. Az alakuló ülésen Orbánnak be kell terjeszteni a kormány programját, amit az országgyűlésnek később jóvá kell hagynia. Az ezzel a szavazással hivatalba lépett miniszterelnök ezután tesz majd javaslatot a minszterek személyére, akiket a köztársasági elnök nevez majd ki.

Orbán Vikor a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott Sólyom Lászlónak, hogy magához kérette és felkérte a kormányalakításra. Orbán kifejezte a Fidesz és a KDNP nagyrabecsülését Sólyom László iránt, és úgy fogalmazott, megkülönböztetett tiszteletnek érzi, hogy tőle kaphatta meg a kormányalakítási felkérést.

Úgy tűnik, hogy egyelőre Pokorni Zoltán fura kijelentése sem rontotta a leendő kormányfő és az államfő viszonyát. A Fidesz alelnöke szerint nem Sólyom László lesz az új államfő. Ezt egy tévéműsorban jelentette ki, nem kis megrökönyödést keltve. A Népszabadság szerint ilyen elszólások a tv nyilvánossága előtt nincsenek véletlenül.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke úgy véli, Magyarország nagyon sokat köszönhet Sólyom Lászlónak, ő személy szerint nagyra becsüli az államfőt, de ha azt kérdeznék, szerinte ő lesz-e a következő években az államfő, azt válaszolná, hogy nem ő lesz. Pokorni mindezt a TV2 Mokka című reggeli műsorában mondta. Kijelentéséből két feltételezés adódik: az egyik, hogy a hegyvidéki polgármester-pártalelnök rosszul tájékozott, vagy az, hogy Sólyom augusztusban lejáró mandátumát a Fidesz nem akarja meghosszabbítani. Erre a kétharmados felhatalmazással minden lehetősége megvan.

A Fidesz nem kommentálta alelnökének szavait, a Köztársasági Elnöki Hivatal is elzárkózott a véleménynyilvánítás elől.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó