2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Koalíciós törés a megyei tanácsban?

A Julija Timosenko Tömb (BJUT) megyei frakciója szerette volna, ha a Kárpátaljai Megyei Tanács is beáll azon nyugat-ukrajnai régiók sorába, melyek önkormányzatai többségi akarattal nemtetszésüket fejezték ki a krími flottaszerződés ügyében, s annak haladéktalan érvénytelenítését követelik az államfőtől. Kezdeményezésükhöz azonban nem találtak megfelelő partnereket.

A BJUT és a Mi Ukrajnánk frakcióinak kérésére Mihajlo Kicskovszkij elnök keddre összehívta a megyei tanács soron kívüli ülésszakát. Ám akárcsak a legutóbbi próbálkozáskor, március végén, úgy most is eredménytelennek bizonyult a tanácskozás. A 90 képviselőből kétszeri próbálkozásra is csak 35-en regisztrálódtak, azaz nem volt meg a minimálisan szükséges feles többség, így a testület elnöke kénytelen volt elnapolni az ülést. Megjegyzendő, a két magyar párt képviselői nem voltak jelen, csak Brenzovics László foglalt helyet hivatali kötelességből az elnöki pulpituson.

Ivan Kologyijtól, a BJUT megyei szervezetének szóvivőjétől megtudtuk, valóban ők kezdeményezték a soron kívüli ülést. Céljuk nemcsak a flottaszerződés ügyében általuk megfogalmazott nyilatkozat megvitatása volt, hanem szerették volna, hogy érvényes bírósági döntéssel a kezükben letegye végre esküjét 14 új képviselőjük. Ám miután egyikből sem lett semmi, frakciójuk külön ülésezett, ahol az államfőnek és a parlamentnek címezve jóváhagyták a tiltakozó nyilatkozatot. A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumban a BJUT megyei képviselői arra szólítják fel az ország elnökét és a törvényhozást, hogy haladéktalanul rendezzék vissza az egészet. Szerintük az orosz fél által adott gazdasági előnyök nem egyenértékűek a flotta maradásával. A megegyezés alkotmányellenes és megítélésük szerint az egyértelműen veszélyezteti Ukrajna függetlenségét, területi integritását. A nyilatkozatban egyfajta párhuzamot vonva kitérnek Kárpátalja 65 évvel ezelőtti egyesítésére Ukrajnával, s ezt a tényt úgy értékelik, hogy "a vidékünkön élő több nemzedék akarata érvényesült, amikor a kárpátaljai történelmi ukrán földeket egyesítették az egységes ukrán állam kötelékében".

A megyei önkormányzatban történtek Olekszandr Ledida tegnapi sajtótájékoztatóján is szóba kerültek. A közigazgatás vezetője furcsállotta, hogy az elviekben a Régiók Pártjával nagykoalíciót alkotó Mi Ukrajnánk frakciója világossá tette, a kérdésben az ellenzéki BJUT-ot támogatja. Szerinte ez mihamarabb tisztázandó kérdéseket vet fel a megyei tanácsi többség jövőjét illetően, ezért konzultációkat sürgetett a hogyan továbbról. A kérdésnél maradva Ledida nem zárta ki a koalíció átalakulását. Leszögezte: az Ivan Baloga vezette frakció hivatalosan, tehát írásos formában egyelőre nem jelezte a koalícióból való kilépés szándékát, bár tetteiben már megfigyelhető az erre irányuló hajlam...

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó