2010. április 29., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 63-64. (926-927.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Klicskók a parlamentben?

A nagyvilágban Ukrajnáról sokaknak kizárólag negatív hírek jutnak eszébe. Ide tartozik a csernobili katasztrófa, a maffia, a Lazarenko- és a Gongadze-ügy, a feketévé sikeredett narancsos forradalom. És lassan a parlamenti tömegverekedések is. Valóban ez a világ rendje? Dr. Tóth Mihály, a jogtudományok kandidátusa

– 1994–98 között parlamenti képviselő volt. Akkoriban is előfordult, hogy az országgyűlés tagjai Klicskóék ringben használt módszereivel "szavaztak"?

– Ilyen jellegű tömegmegmozdulásra nem emlékszem. Kisebb, néhány fős párharcok viszont akkor is voltak, amelyek hátterében szintén politikai indítékok álltak.

– Mennyire árt Ukrajna megítélésének a képviselői cirkusz, s ez hogyan csapódik le a világban?

– Nem sokat árthat. A korszerű parlamentarizmus keretein belül ilyen eseményre számos példa hozható fel, s nem csupán Észak-Koreából, hanem Spanyolországból, Olaszországból és Japánból is. Tehát a kijevi esemény nem egyedi. Persze nem használ az ország népszerűségének, de alapvetően nem ez az, ami lerombolja.

– Nemzetközi téren az új elnök, illetve a kormány pozitív fogadtatásban részesült. Az ő megítélésüket sem befolyásolja ez? És az ellenzékét?

– Az új ukrán államhatalom valóban dinamikusan kezdte el a tevékenységét, s minden jel arról vall, hogy a világ mérvadó körei ezt pozitívan fogadták. Sikerekről vagy kudarcokról még korai beszélni, dinamizmusról és tettrekészségről viszont egyértelmű tanúbizonyságot tett az elnök és a kormány. Érdemben a parlamenti cirkusz az ő megítélésüket nem befolyásolja. Az viszont igen, hogy a verekedéssel egyidőben Viktor Janukovics felszólalt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén, és egyértelműen állást foglalt amellett, hogy a nemzetiségi nyelvek védelmét különös figyelemmel fogja kísérni a továbbiakban is. A kijevi cirkusszal viszont az ellenzékiek – akiknek a magját az ukrán nacionalista tömörülések képezik – megmutatták igazi arcukat. Ők ilyenek. Gátlástalanok, kíméletlenek, nem válogatnak az eszközökben.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó