2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nem nőttek fel a feladathoz

Az Ungvári Kárpáti női kézisei azzal a Motor Zaporizzsja együttesével találkoztak az elmúlt hétvégén a Junyiszty Sportcsarnokban, amely korábban sorozatban tizenhat bajnoki címet szerzett és jelenleg is a tabella második helyén áll. Ennek megfelelően a papírforma vendégsikert ígért.

Amióta ismét a Szlovákiából hazatért volt sikeredző, Borisz Petrovszkij kezébe került a marsallbot, az eddig igencsak gyengén muzsikáló Kárpáti mintha új erőre kapott volna. Ez pedig a jövőt rózsaszínben látó csapatvezetőkből olyan nyilatkozatokat csalt ki, amelyek szerint a gárda számára a nemzetközi kupaszereplés sem elérhetetlen.

Ezzel szemben a rideg valóság az, hogy lányaink még mindig az utolsó előtti, hetedik helyen tanyáznak, s amennyiben valóban a nemzetközi porondot jelentő helyezés a cél, a még hátralévő tíz mérkőzésen óriási bravúrokra lenne szükség, közöttük az éppen most Ungvárra látogató Motor Zaporizzsja két vállra fektetése.

Az első összecsapás kezdetén még úgy tűnt, a Kárpátinak van nyerési esélye. Bár a Dnyeper-menti lányok több esetben is háromgólos előnyre tettek szert, a hazai kedvencek derekasan küzdöttek. Natalija Szemal eredményességének köszönhetően tartották a lépést a válogatott játékosokkal teletűzdelt vendégekkel, több ízben is egy gólra megközelítették ellenfelüket.

A szoros eredmény dacára azonban valami mégsem úgy működött a hazai gépezetben, ahogy azt korábban megszoktuk. A támadásokban nem volt igazi átütőerő, a szurkolók nem láthatták kézzelfogható jeleit annak, hogy megfordulhat a mérkőzés koreográfiája. A Motor precízen játszott, s amikor kicsit magára engedte ellenfelét és már-már megcsillant a remény a Kárpáti előtt, pillanatok alatt szórt három-négy gólt, s újra lépéselőnybe került. Végeredményben 28–22-re nyert.

A második mérkőzésen még annyi reménye sem volt a hazaiaknak a győzelemre, mint az elsőn. Nyolc perc alatt kapott nyolc gólt, amire csak egyetlen válaszuk volt Szemaléknak. A két találkozó előtti bizakodó nyilatkozatok ellenére rendkívül monoton játékot mutatott be a hazai gárda. Kedveszegetten, hitetlenül küzdött, pontosabban inkább szenvedett, amit hiba lenne a játékvezetők számlájára írni, akik tévedtek ugyan párszor, ám az semmiképpen sem lehet magyarázata az indiszponáltságnak és az enervált csapatjátéknak. A következmény nem is lehetett más, mint újabb vereség. A Motor ezúttal még simábban, 37–21-re győzött.

Az újabb kettős vereség igazolta az örök igazságot: Ungváron sem nőnek a fák az égig. A sikernek a női kézilabdában is megvannak a természetes korlátjai. Nem elég óhajtani, tenni is kell érte! A csapat vezetőinek érdemes lenne már most elgondolkodni ezen, mert ha továbbra is ölbe tett kézzel ülnek, és nem erősítik meg képzettebb játékosokkal a csapatot, ha az idén még nem is – mert szerencséjükre van egy gyengébb csapat a mezőnyben –, jövőre az Ungvári Kárpáti könnyen búcsúzhat az élvonaltól.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó