2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Segítség, front van!

Egyre többen panaszkodnak mostanság rossz közérzetre, aluszékonyságra, amit elsősorban a tavaszi fáradtságra fognak. Tény, hogy a hosszú tél után a szervezet legyengül, s szüksége van némi időre, míg hozzászokik a megváltozott időjárási körülményekhez. Igen ám, de a meteorológusok megfigyelései szerint mind gyakoribbak az időjárási fontok, melyek tovább súlyosbítják az ilyenkor észlelt tüneteket. Vajon miért reagál szervezetünk ennyire érzékenyen a légköri változásokra? – kérdeztük dr. Szentimrey Zoltán ideggyógyászt.

– Sajnos egyre gyakoribbak a frontok, melyeknek változásaihoz nem tud hozzászokni a szervezet. Napjainkban szinte kétnaponta változik a légköri nyomás, s ami még nagyobb baj, túl hirtelen, ugrásszerűen. Akinek van odahaza barométere, az maga is gyakran tapasztalhatja ezt. És míg a hirtelen nyomáscsökkenés korábban az eső, vihar előjele volt, mely után megkönnyebbült az ember, manapság gyakran csupán felhős lesz az ég, majd hirtelen ismét kiderül, a nyomás felszökik, szervezetünk pedig padlót fog ettől az ingadozástól.

A páciensek számából ezt elsősorban az ideggyógyászok és a kardiológusok érzékelik. Fejfájás, keringési zavarok, rossz közérzet, depresszió jelzi a változást. Tény, hogy a frontérzékenyek száma egyre növekszik. A szakemberek mindezért a légnyomást okolják. Például amikor fájni kezdenek az ízületek, az idegvégződések receptorai érzékelik a nyomásváltozást. Az atmoszférában található elektromágneses ingerek is rossz hatással lehetnek a vegetatív idegrendszerre.

– Milyen tüneteket vált ki a meleg és a hideg közeledte?

– Melegfont idején megnő a szív- és érrendszeri panaszok száma, gyakoribb a gutaütés, a vakbél-irritáció, a glaukómás roham (fájdalom a szem belső nyomásának megnövekedése miatt), trombózis, embólia, erős vérnyomáscsökkenés, vesekólika kockázata. Ilyenkor a közlekedési balesetek száma is növekszik.

Hidegfrontkor csökken a páratartalom, és a légnyomás-növekedés hatására fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer izgalma, csökken a vérnyomás, gyengül a szívműködés. Ilyenkor a gyulladásos megbetegedések háttérbe szorulnak, viszont erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, csökken a vércukorérték. Az erre érzékenyek kábaságra panaszkodnak, a reflexidők megnyúlnak, az alvás mélyebbé válik. Az ébren töltött idő alatt a koncentráció erősebb ugyan, a munka üteme mégis lassúbb, a teljesítmény csökken. Ilyenkor növekszik a görcshajlam, fokozódik a trombóziskészség, megnövekszik a baleseti kockázat, a kólika, halmozódhatnak az asztmás rohamok.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó