2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Több támogatás Csernobil károsultjainak

Az államfő megígérte: a jövőben javítani fogják a csernobili szerencsétlenség károsultjainak és a mentésben részt vettek szociális ellátását.

Viktor Janukovics ezt az atomszerencsétlenség évfordulóján közzétett üzenetében rögzítette. Az elnök megállapította: Ukrajna energetikájának jövője elképzelhetetlen atomenergia termelése nélkül, ám a katasztrófából le kell vonni a szükséges tanulságokat, hisz az ország óriási árat fizetett, s mind a mai napig szenved a következményektől. A radioaktív sugárzás több mint kétmillió ember (köztük mintegy félmillió gyerek) egészségét károsította.

1986. április 26-án Ukrajna a világ legnagyobb technológiai katasztrófáját élte meg – áll az üzenetben –, az áldozatok emlékét meg kell őrizni, a sérültek megsegítése a mindenkori hatalom feladata.

Minden bizonnyal a Csernobilban történtek is nagyban befolyásolták, hogy Ukrajna a világon elsőként mondott le az atomfegyverekről, a közelmúltban lebonyolított biztonsági csúcstalálkozón pedig Viktor Janukovics azt is bejelentette, hogy az ország 2012-ig lemond erősen dúsított uránkészletéről – emlékeztet a Podrobnosztyi.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó