2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Legalább húszmilliárd dollár kellene

Az elkövetkezendő két és fél évben Ukrajnának legalább húszmilliárd dolláros kölcsönre lenne szüksége a gazdaság és a pénzügyi rendszer talpra állítására – vélekedett Szerhij Tihipko. A miniszterelnök-helyettes abban reménykedik, hogy ezt a jelentős összeget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítja majd az országnak – értesült az Interfax.

A politikus szavai szerint ez egyelőre ukrán óhaj, a pénzintézet, bár igen pozitívan értékeli a tárgyalások, az együttműködés megújítását és új alapokra helyezését, még nem bólintott rá a további hitelezésre. Egyes sajtóértesülések szerint Ukrajna esetében az IMF tizenkétmilliárd dollárban gondolkodik, szakértők pedig azt feltételezik, hogy az alap a jövőben jóval kisebb összegeket fordít majd a bajbajutott országok megsegítésére.

Mindezek ellenére Tihipko optimista. Washingtoni látogatása után úgy nyilatkozott, hogy az új memorandum lényegi részeit sikerült egyeztetnie az IMF vezetőivel, így a kölcsön valóban a reformok megvalósítását szolgálja majd. A miniszterelnök-helyettes elmondta: a világszervezet jóváhagyta Ukrajna azon kérését, hogy a hitelből húszmilliárd hrivnyát a bankok tőkéjének emelésére fordítsanak. Tihipko szerint minden remény megvan arra is, hogy a Valutaalap támogatja a szociális kiadások megnövelését. Ez huszonhatmilliárd hrivnyás pluszösszeget jelentene, amit nyugdíj- és szociális támogatások formájában a lakosság kapna meg. A politikus megjegyezte: a washingtoni fogadókészséget ugyancsak megerősítette az orosz–ukrán gázártárgyaláson elért siker.

A politikus megerősítette, amennyiben létrejön a megállapodás, abban az esetben a kormány számíthat egy nyolcszázmillió dolláros világbanki hitelre is, melyet a költségvetés hiányának csökkentésére, energetikai beruházásokra lehet fordítani, illetve hatszázötvenmillió euróra az Európai Uniótól, mely úgyszintén a büdzsé gondjait enyhítené.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap 2008 őszén Ukrajna számára a stand-by program keretében tizenhétmilliárd dollárt különített el, melyből Kijev három részletben tizenegymilliárdot hívott le. A negyedik 3,8 milliárdos összeg folyósítását – az alap ukrajnai missziójának negatív jelentése miatt – letiltották. Az elnök és kormányváltás után mindkét fél jelezte, új alapokra kívánja helyezni az együttműködést. Ennek sikeres megvalósulását jelzi, hogy – a jelek szerint – az IMF kész további kölcsönöket nyújtani.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó