2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Fidesz-győzelem, ukrán öröm?

Összesítve a szavazatok hatvannyolc százalékát szerezte meg Magyarországon a jobboldali Fidesz–KDNP pártszövetség. A környező országokban számos vélemény, értékelés hangzik el ezzel kapcsolatban. Miként látja a helyzetet a kárpátaljai ukrán média? Vaszil Ilnickij, a Feszt főszerkesztője

– Figyelemmel kísérte-e a szomszédos országbeli választásokat az ukrán nyelvű sajtó?

– Nem tudom, a többi sajtótermék mennyire tartotta fontosnak a magyarországi eseményeket. A publikációkból ítélve nem nagyon mélyedtek el a témában. A mi lapunk viszont súlyának megfelelően tálalta a magyarországi parlamenti választásokat. Következő számunkban is tervezünk megjelentetni egy értékelő anyagot. Mint integráció párti újságírónak kifejezetten jólesik, hogy újból egy olyan erő került hatalomra legközelebbi, és bátran mondhatom legjobb szomszédunkban, mely mindig is az Ukrajnával való kapcsolatok fejlesztésén munkálkodott.

– Várható változás a két ország viszonyában?

– Mivel az utóbbi egy-két évben megítélésem szerint kissé hűvösebb lett a két állam közötti kapcsolat, minden bizonnyal kedvező változásra számíthatunk. Gondolom ezt nemcsak Magyarország leendő kormánya, hanem az új ukrán államvezetés is sürgetni fogja. Nem felejthetjük el ugyanis, hogy közvetlen szomszédunk az elsők között ismerte el a független Ukrajnát. És akkor is jobboldali kormány volt hatalmon.

– A Jobbik révén radikális nacionalista nézeteket valló párt is bekerült a magyar törvényhozásba. Nem fenyeget-e ez azzal, hogy a példán felbuzdulva az ukrán szélsőségesek is nagyobb aktivitásba kezdenek?

– Szerintem ettől nem kell tartani. A magyar nacionalista erők vannak olyan bölcsek, hogy nem fognak konfrontációra törekedni, más nemzetiségek kárára politizálni. A mi nacionalistáink pedig ne felejtsék azt a kevéssé ismert történelmi tényt, hogy a második világháborúban a honvédség és az UPA, azaz az ukrán felkelő sereg között jó volt az együttműködés.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó