2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Május

A vetési naptár alapján, de sokévi tapasztalat szerint is, május hordozza az adott év mezőgazdaságának terméshozamát, gazdasági eredményeit, ami a kiskertekben tevékenykedőkre éppúgy érvényes.

Mire számíthatunk májusban? Kevés csapadékra, hőmérsékletingadozásra, Orbán-napi fagyra? Mivel ezt előre pontosan senki nem látja, ezért jó az ablakban, balkonon, üvegházban nevelkedett palántáinkat fokozatosan ,,edzeni", a szabadba kiültetést pedig mindenekelőtt az időjárás alakulásához igazítani.

A bolygók járása szerint a vetési-ültetési idő legfőképpen elsejétől kilencedikéig, valamint huszonhatodikától harmincegyedikéig tart. Az asztrológusok szerint ezekben a napokban várhatóak kedvező kozmikus hatások, amelyek segítik palántáink fejlődését, gyarapodását. Ez persze, mint azt az alábbi táblázatunk is szemlélteti, nem jelenti azt, hogy a köztes napokon vétek lenne vetni-ültetni.

A szemzést és oltást az áprilisban gondosan előkészített szemekkel és oltásokkal legjobb, ha 11-én és 12-én végezzük el.

Ha a fagyosszentek csapadék nélkül jönnek, a virágokat, a növényeket, a már kialakult gyümölcsbogyókat napkelte előtti vizes permetezéssel vagy hagyományos füstöléssel védhetjük meg. Jó tudni, hogy az ebben az időszakban kifejlődő és nagy károkat okozó tetvek, bolhák, kártevők ellen többszöri permetezéssel, kapálással védekezhetünk. Csalánból, fekete nadályból, vérehulló fecskefűből és mezei zsurlóból készíthetünk kártevők elleni oldatot.

Vakond ellen hatásos, ha bodzaágat helyezünk a túrásokba, vagy üveget dugunk szájával lefelé a járatba. A fekete hangyák ellen rovarcsapdával vagy a talaj minél többszöri mozgatásával, kapálással védekezhetünk.

Szintén ebben a hónapban jelentkeznek a csigák, melyeket legjobb, ha minél többször összeszedünk, és nem irtunk, hanem olyan területre helyezünk, ahol termesztett növényeinknek nem árthatnak.

Jó, ha a gondosan előkészített földbe a május végén kitelepítendő, hideget nem tűrő palántákat permetléből és komposzt vagy szerves trágya keverékéből készült oldatba mártjuk, amivel utána permetezni is lehet.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó