2010. április 27., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 62. (925.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-Tár
Az elnök rendet teremt

Az ukrán–orosz viszony felmelegítése lehetőséget biztosít számos, korábban megoldhatatlannak látszó probléma rendezésére – idézi a Podrobnosztyi Szerhij Ljovocskin kijelentését.

Az elnöki hivatal vezetője szerint Viktor Janukovics államfővé választása új korszakot nyitott a két ország kapcsolatrendszerében, melynek pozitív jelei már most látszanak. Úgy tartja, az eddigi legfontosabb eredmény, hogy az ukrán tárgyalódelegációnak sikerült a korábbinál jóval kedvezőbb megállapodást kötni orosz partnereikkel a földgáz árát illetően. Ljovocskin megfogalmazása szerint az elnök fokozatosan rendet teremt a szétzilált ukrán külpolitikában.

Szócsata flottaügyben

Heves szócsata zajlott le tegnap a parlament egyeztető tanácsában a kormánypárt és az ellenzék képviselői között – tájékoztat az Ukrajinszki Novini.

A vita az orosz fekete-tengeri flotta ukrajnai állomásozásának meghosszabbítása körül alakult ki. Mint ismeretes, a Régiók Pártjának frakciója pozitívan áll a kérdéshez, az ellenzék viszont mereven elutasítja azt. A hírek szerint a parlament ma napirendre tűzi a javaslatot.

Lendület Salánkon

Salánkon rendezték meg a Kárpátaljai Református Egyház Lendület nevet viselő kerületi ifjúsági találkozóját, amelyen közel kétezer fiatal gyűlt össze azért, hogy Isten igéjével feltöltekezve új lendülettel tudják folytatni hétköznapjaikat. Az idei rendezvény témája a harc volt. A fiatalok az élet és a hit harcairól hallhattak igehirdetést, előadást. Később a lehetőségek tárházában sokféle kreatív foglalkozás várta az egybegyűlteket, többek között origami, gyöngyfűzés, íjászat, élő történelemóra egy jurtában, pantomim, cserkészjáték.

Jelentős gázadósság

Felkerekítve 3,65 milliárd hrivnyát tesz ki az ország fogyasztóinak jelenlegi földgázadóssága, tette közzé a Gaz Ukraini sajtószolgálata. Az elszámolás szintje Kárpátalján, Luhanszk, Dnyipropetrovszk, Odessza és Zsitomir megyékben a legalacsonyabb, kevesebb, mint negyven százalék. A szolgáltató arra kötelezte az adósokat, hogy egy hónapon belül rendezzék tartozásukat.

Új lakásépítési projekt készül?

Gazdasági projekt létrehozását javasolják a szakemberek, amelynek köszönhetően Poltava megyéhez hasonlóan, energiatakarékossági technológia alkalmazásával, a jelenleginél sokkal kedvezőbb áron építhetnének lakásokat Ungváron, illetve megyeszerte. Megvalósítására az előzetes számítások szerint ebben az évben legalább egymillió hrivnyára lenne szükség.

Vidámparkos anomáliák

Hat vállalkozó háza táján tizenkilenc szabálytalanságot talált a kárpátaljai vidámparkokat ellenőrző állami szakhatóság. A vizsgálódásra az idei tavaszi-nyári idényre való felkészülés jegyében került sor. Az anomáliák többségét az elektromos rendszerekben tapasztalták, a felelősöket pénzbírsággal büntették, s kötelezték a munkavédelmi szabályok betartására, hisz a legkisebb rendellenesség is veszélyeztetheti a gyerekek biztonságát. A megyében egyébként tizenöt vállalkozásnak van engedélye vidámpark működtetésére.

Kiselejtezett édességek

A fogyasztóvédők az első negyedévben a megyében 300 kilogramm forgalomban lévő édességet ellenőriztek, és ennek közel fele nem felelt meg az előírásnak, így azokat kivonták. A legtöbb kiselejtezett termék csomagolásán nem volt feltüntetve a származási hely, a márkajelzés, a gyártás időpontja, valamint hiányosak voltak az összetételre vonatkozó információk. A hivatal munkatársai a megvizsgált négy mázsa cukorból hasonló okok miatt összesen 100 kilogrammot vettek le az üzletek polcairól.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó