2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Gólgazdagabb vb-t ígér a statisztika

A labdarúgás hőskorában sokkal több gól született a mérkőzéseken, ezt a statisztikák is alátámasztják. Ugyanakkor az elmúlt években megint emelkedett a gólok száma, így elképzelhető, hogy a június 11-én kezdődő dél-afrikai világbajnokság gazdagabb lesz találatokban, mint az előző három torna volt.

A világbajnokságokon született gólok aránya jól mutatja a sportág változását. Egészen az 1950-es évekig a vébéken a mérkőzésenkénti gólátlag elérte a négyet. A csúcsot az 1954-es torna jelentette, amikor – köszönhetően a magyar Aranycsapatnak is – 5,4 gól született mérkőzésenként. Innentől kezdve viszont folyamatosan csökkent a találatok száma. A mélypontot az 1990-es viadal jelentette (2,2). Négy évvel később ennél több találat született, de az 1994-es vébé 2,71-es átlagát azóta sem sikerült elérni.

A legutóbbi három tornán folyamatosan csökkentek a találatok, és ez nemcsak a világbajnokságokra érvényes. Hasonló tendencia tapasztalható a topligákban és a Bajnokok Ligájában is. Ha a négy legerősebbnek tartott európai bajnokságot (vagyis az angol, a német, az olasz és a spanyol ligát) vesszük alapul, akkor megállapíthatjuk, hogy a vébéket megelőző szezonokban mindig egyre kevesebb gól született, és ugyanez igaz a Bajnokok Ligájára is.

A négy legrangosabb bajnokság közül egyébként Angliában és Spanyolországban a legjelentősebb a növekedés, a Premier League-ben 2,79 a gólátlag, világbajnoki szezonban utoljára az 1985–86-os idényben volt ilyen magas. Mindezek alapján jogos az a várakozás, hogy a világbajnokságon is több gól szülessen, mint az előző tornákon. Már csak azért is, mert a világklasszis csatárok közül többen is kiváló formában vannak: Lionel Messi, Wayne Rooney, Didier Drogba, Gonzalo Higuaín, David Villa és Cristiano Ronaldo egyaránt rendkívül eredményesek, és ha csak valami sérülés nem jön közbe, akkor mindannyian ott lesznek Dél-Afrikában.

Az egykori kiváló amerikai védő, Alexi Lalas úgy véli, hogy a gólok számának emelkedéséhez még egy faktor hozzájárulhat – az időjárás.

– A legutóbbi világbajnokságok szinte kizárólag rekkenő hőségben kerültek sorra. Dél-Afrikában viszont más az időjárás, a hőmérséklet várhatóan jóval alacsonyabb lesz. Úgy vélem, hogy ez is közrejátszhat abban, hogy a mérkőzések jobbak legyenek, több gól szülessen – fejtette ki az egyik amerikai tévétársaság szakértőjeként dolgozó Lalas, aki ezzel együtt is úgy véli, még mindig a defenzív taktika az uralkodó.

Ruud Gullit sem hisz a számokban. Az egykori aranylabdás sem várja, hogy emelkedne a gólok száma.

– A sztárok egy rendkívül fárasztó szezon után érkeznek majd Dél-Afrikába. Nem véletlen, hogy az idény hajrájában egyre több támadó sérül meg, gondoljunk csak Rooneyra. A játékosoknak nem lesz idejük feltöltődni, és ez érezhető lesz a vébé színvonalán – állítja a korábbi holland klasszis.

KISZó-összeállítás

Iskolaszünet a foci-vb alatt

Az iskolaidő átmeneti módosítását javasolják chilei parlamenti képviselők, hogy a diákok élőben követhessék az ország labdarúgó-válogatottjának világbajnoki mérkőzéseit.

A hivatalos döntés ugyan még nem született meg, de Joaquín Lavín Infante oktatási miniszter már támogatásáról biztosította a felvetést. Az ötlet Fidel Espinoza szocialista honatyától származik, aki szerint szabályozás nélkül rendkívül megnőne az igazolatlanul hiányzók száma. A diákokra vonatkozó előterjesztést a dolgozókat érintő hasonló javaslat követheti.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó