2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nehéz tél után a vadállomány

Nagyon kemény és hosszú tél van a hátunk mögött, ami a vadállományt is megviselte. Éppen ezért a vadgazdálkodással foglalkozóknak nem árt alaposabban körülnézni a fennhatóságuk alatt álló területen.

A zord időjárás leginkább az apróvadban okozott károkat. A fácán, a fürj, a fogoly vagy a mezei nyúl a nagy hóban és fagyott talajon nehezen jutott táplálékhoz, ami jelentős elhulláshoz vezetett. Nálunk, Visken ez érzékeny veszteség, mert itt a korábbi években sem volt számottevő puskavégre való. A rossz emlékű 1998-as árvíz ugyanis csaknem teljesen elpusztította az állományt. Fogoly és fürj elvétve bukkant fel, a fácán pedig teljesen eltűnt. Talán két éve jelentek meg ismét.

Mi, viski vadászok, természetbarátok nagyon örülünk ennek és a télen minden tőlünk tehetőt elkövettünk, hogy megóvjuk a visszaköltözött néhány madarat. Ősszel több mázsa szemes terményt készleteztünk, melyből a nagyvadak takarmányozását is biztosítottuk. Az időjárás miatt a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítottunk a szárnyasokra. Számukra külön etetőket létesítettünk és vigyáztunk is rájuk, nehogy ragadozók vagy kóbor háziállatok zsákmányává váljanak.

Márciusban hozzáláttunk a dúvadak kilövéséhez, mert ezek a tavaszi apróvad-szaporulatban tehetnek komoly kárt. Eddig tizenegy róka került puskavégre. Sajnos, több ravaszdinak sikerült meglógni előlünk. Reméljük, nem tizedelik meg az idei fácánszaporulatot. Két-három év alatt szeretnénk akkorára növelni az apróvad egyedszámát, hogy vadászzsákmánynak is jusson belőlük.

Stók Lajos,

a Viski Vadásztársaság alelnöke

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó