2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Meglesz-e a kétharmad?

Vasárnap tartják a magyar országgyűlési választások második fordulóját, amelynek lényegében egy nyitott kérdése maradt: bő feles vagy kétharmados felhatalmazással alakíthat-e kormányt Orbán Viktor (a képen)? Orbán Viktor

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az összes megkérdezett 72 százaléka elégedett az első forduló eredményével, 57 százalékuk pedig úgy véli: az ország szempontjából "inkább jó lenne", ha a Fidesz kétharmados többséget szerezne.

A kutatásból kiderül: 27 százalék "inkább rossznak" tartaná, ha a Fidesz alkotmányozó többségre tenne szert, 16 százalék pedig nem tudja megítélni. Ezzel rekordot ért el a Fidesz kétharmados többségének támogatottsága, így a szocialisták Orbán Viktor "túlhatalmát" megakadályozni szándékozó kampánya nem sok sikerrel kecsegtet – áll az elemzésben. A felmérés szerint a Fidesz-szavazók 95 százaléka elégedett az április 11-i eredményekkel, amíg a szocialista szimpatizánsok háromnegyede elégedetlen. A jobbikosok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örül az eredménynek, 43 százalékuk viszont csalódott. Érdekesség, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) táborának mindössze 39 százaléka mondta magát elégedettnek, 47 százalék viszont nincs megelégedve a voksolás eredményével.

Mint emlékezetes, az első fordulóban a Fidesz–KDNP pártszövetség 52 százalékot szerzett, emellett 119 egyéni körzetben mandátumhoz jutott. Az MSZP 19 százalékkal a második helyen végzett. A Jobbik 16 százalékkal a harmadik, az LMP pedig 7 százalékkal a negyedik parlamentbe jutó párt. Második fordulót mindössze 57 egyéni választókerületben kell tartani, a Fidesz–KDNP 56-ban áll az első helyen. Ezen 57 hely és az országos listáról kiadható 64 mandátum közül összesen 52 mandátumot kell szereznie a Fidesz–KDNP-nek ahhoz, hogy kétharmados többsége legyen a parlamentben. Elemzők szerint Európában szinte példátlan, hogy egy párt kétharmados parlamenti többségre tegyen szert, a Fidesznek pedig a számok szerint erre nagy az esélye.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó