2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Araszolunk – hol előre, hol hátra
Negyedéves gazdasági-szociális helyzetkép

2009 elképesztően gyenge első negyedévéhez képest nem nehéz jobb gazdasági teljesítményt produkálni, ám a beérkezett statisztikai adatok összesítése alapján ez nem minden területen történt meg. Némi fény ugyan mutatkozik az "alagút" végén, ám ezt legfeljebb csak az első lépeseknek tekinthetjük a fölfelé vezető úton. Bőven van még mit bepótolni.

Ezek után nézzük tételesen 2010 első negyedévének gazdasági-szociális helyzetképét megyénkben.

Ipar

A múlt év első három hónapjának mélyrepülése után idén Kárpátalja iparában jelentős fellendülés tapasztalható. Amennyiben a két év azonos időszakának mért adatait összehasonlítjuk, a növekedés közel huszonkilenc százalékos. Márciusban februárhoz képest tizenkilenc százalékkal nőtt a termelés. Még szembetűnőbb a növekedés, egészen pontosan 47,8 százalékos, ha a szóban forgó két egymás utáni év harmadik hónapjainak eredményeit vetjük össze. A megye iparvállalatai több mint 1,2 milliárd hrivnya értékű terméket állítottak elő áprilisig.

Mezőgazdaság

A farmergazdaságok és egyéb mezőgazdasági társulások összességében 2,2 százalékkal gyengébben teljesítettek ez év első negyedévében, mint egy évvel korábban. Ezen belül a mezőgazdasági vállalkozások hozamai közel egyharmadával estek vissza. Egyedül a magántermelők tartották a lépést, közel úgy produkáltak, mint tavaly. Emellett nőtt az állatállomány, idén több sertést, juhot és kecskét gondoznak a gazdák, ugyanakkor csökkent a szarvasmarha-állomány és a baromfik száma.

Építőipar

Kárpátalja építővállalatai összesen harminc és fél millió hrivnya értékű munkát végeztek ez év első negyedévében, ami 47,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi teljesítménynél.

Közlekedés

A megye közlekedési vállalatai nyolcszáznegyvenötezer tonna árut és 14,3 millió utast szállítottak az év első három hónapjában. 2009 hasonló adataival összehasonlítva az előbbinél 14,4 százalékos a növekedés, az utóbbinál viszont 15,7 százalék a visszaesés. A teherfuvarozók egymilliárd-száznegyvennégyezer tonnás forgalmat tudhatnak magukénak, ami 15,3 százalékos növekedésnek felel meg.

Árucsere-forgalom

E téren ritka jelenségnek lehetünk tanúi, hiszen a megyei export mennyisége egy hajszállal ugyan, de meghaladta az importét. A számadatok szerint Kárpátalja az első negyedévben összesen 129,6 millió USD értékű árucikket exportált és 129,2 milliót importált. A bővülés 2009 hasonló időszakához képest 12,8, illetve 33 százalékos.

Kiskereskedelem

A megye kiskereskedelme kétmilliárd-százhuszonkilencmilliós forgalmat bonyolított le január–márciusban, ami 7,4 százalékkal marad el az elmúlt év hasonló időszakának teljesítményétől. Az értékesített áruféleségek több mint egyötöde közszükségleti cikk volt.

Bérek

Az átlagkereset 1573 hrivnya volt, ami valamivel több mint duplája az országos 744 hrivnyás minimálbérnek, és 3,8 százalékkal magasabb az előző időszakban mért adatoknál. A fizetések vásárlói értéke az áremelkedések következtében az év első három hónapjában 18 százalékkal csökkent a múlt év utolsó negyedévéhez képest, ugyanakkor márciusban 5,2 százalékkal nőtt a februárihoz viszonyítva. A fizetéselmaradás összege a megyében a március elsejei adatok szerint közel tizenhatmillió hrivnya, ami 2,2 százalékos emelkedést jelez. Az iparvállalatok esetében ez az adat jóval magasabb, 24,3 százalék, ami összegszerűen több mint tízmillió hrivnya.

Munkaerőpiac

A megyei foglalkoztatási központ tájékoztatása szerint március elsején a munkaképes korban lévő kárpátaljai lakosság 1,6 százaléka volt állástalan, ami csökkenő tendencia, hiszen egy évvel korábban még 3,3 százalékot mutatott a ráta.

Népesség

Kárpátalján egymillió-kétszáznegyvenötezer fő él. Ez év első két hónapjában a természetes szaporulatnak köszönhetően 197 fővel gyarapodott a megye lakossága.

Mihajlo Bilej,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó