2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Gázárcsökkentés: másképp látják

A Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfő által Harkivban aláírt megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz árát, cserébe pedig az orosz fekete-tengeri flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig a Krímen maradhat.

Amikor az ország ilyen súlyos helyzetben és továbbra is válságban van, a megállapodás révén nagyot lendíthetünk a gazdaságon – értékelte a kontraktust Janukovics. A megállapodás életbe lépéséhez mindkét ország parlamentjének ratifikálása szükséges. Az orosz duma és az ukrán ráda ennek megejtését ugyanarra a napra, április 27-re tűzte ki.

Julija Timosenko, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője a nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg az elnököt, s ígéretet tett, hogy "minden törvényes eszközt bevet" a ratifikálás megakadályozására. Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek, utcai demonstrációt hirdettek, a törvényhozásban pedig blokádot terveznek a ratifikálás napjára. Viktor Juscsenko volt elnök egyenesen utódja lemondását követeli.

Elemzők viszont az "alku" pozitívumait emelik ki, számításaik szerint Ukrajna csak az idén 3 milliárd dollárt takarít meg.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó