2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Biztonságos a kétkerekű?

A csendes üzemű, kisméretű motorkerékpárok egyre nagyobb arányban vannak jelen a közúti forgalomban. A kamionsofőrök csak ropinak nevezik őket. Állítólag azért, mert ropognak a nyerges vontatók kerekei alatt. Nem veszélyes-e a kis kétkerekűekkel útra kelni? Roják István nyugdíjas, Ungvár

– Praktikus közlekedési eszköznek tartja a robogóját?

– Kis távolságokra, kirándulásra vagy a kedvenc horgászhelyemre való eljutáshoz ideális jármű. Keveset fogyaszt, könnyű karbantartani, és egyelőre jogosítvány sem kell a vezetéséhez. Bevásárláshoz is tökéletes, csak nem szabad sokáig felügyelet nélkül hagyni. Ugyanis könnyű ellopni. Na, de ugyanez elmondható a kerékpárról is.

– Biztonságban érzi magát vezetés közben?

– Nem mindig. Igyekszem a kevésbé forgalmas hajnali és esti órákban motorozni. Máskor bizony "meglegyintik" az embert a kamionok, nagyobb járművek. Elég félelmetes érzés. Az utak is rozogák, kerülgetni kell a kátyúkat. Gyenge idegzetűeknek nem javasolnám.

– Mit szól ahhoz, hogy jogosítvány, forgalmi engedély kell majd a vezetéséhez?

– Személy szerint helyeslem, hogy rendet akarnak tenni körülötte. Sokszor nézni is rossz, amikor három-négy kiskorú is felül egy robogóra és hajmeresztő mutatványokkal kerülgetik az autósokat. Én a szüleiket büntetném meg, de alaposan. Legyenek szigorúak a szabályok, de azokat következetesen tartassák is be rendőreink.

– A kismotorosok vagy az autósok szabálytalankodnak többet?

– Én igyekszek betartani minden közlekedési szabályt. A bukósisak viselését is fontosnak tartom. Persze, biztosan vannak, főleg a fiatalok között, akik fittyet hánynak a KRESZ-re. Az autósok azonban szerintem többet vétenek. Rossz helyen parkolnak, nem az előírásoknak megfelelően előznek és a kereszteződésekben is gyakran haladnak át szabálytalanul. Úgy látom, lenézik a motorosokat. Azzal sem törődnek, ha veszélybe sodornak minket. Nekem is voltak ilyen kellemetlen élményeim.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó