2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Robogás – törvények és autók útvesztőiben

Ebben az országban valahogy semmi sem működik az elképzelések szerint. A múlt évben született például az a törvény, mely jogosítványhoz és forgalmi engedélyhez köti az ötven köbcentisnél kisebb robogók, kismotorok vezetését. Az illetékesek hónapokon át azt hangoztatták, hogy a jogszabály ez év januárjában hatályba lép.

Az utakon egyre több kis teljesítményű motorral hajtott kétkerekűt látni. A vezetőik általában nem viselnek bukósisakot, a járműveken nincs rendszám. Pedig a motorkerékpárok megjelenésével fokozódik útjainkon a balesetveszély. Mi hát a valós helyzet?

– A törvény hatályba lépett – mondja Anna Trofimcsuk, a megyei közlekedésrendészet szóvivője. – Végrehajtását azonban átmeneti időre felfüggesztették. A döntés indoklása szerint időt kell adni a lakosságnak, hogy felkészüljön a változásra.

– Az elfogadása és hatályba lépése közötti idő nem volt elegendő?

– Ezek szerint nem.

A szóvivő elmondása szerint jelenleg csak azokat állítják és bírságolják meg, akik bukósisak nélkül vezetik robogójukat, illetve akik valamilyen közlekedési szabályt sértenek. Jogosítványt, forgalmi engedélyt nem kérnek. Nem is kérhetnek, mivel ezeket még nem rendszeresítették.

– Elvben január elsejétől kötelező a robogók nyilvántartásba vétele – folytatja a szóvivő. – De a mechanizmus még nem kidolgozott. Egyelőre a szolgáltatás ára sem tisztázott. Továbbá nincsenek rendszámtáblák. Ezeket megrendeltük, talán júliusig megérkeznek. Addig regisztrálás és forgalmi engedély nélkül is szabadon közlekedhetnek.

A szakember elárulja, a mopedekhez "A1" típusú vezetői engedélyre lesz szükség. Az autósiskolák azonban még nem kapták meg az engedélyt a kismotorosok oktatására, az ez irányú tevékenység még nem kezdődött el. Egyelőre annyi bizonyos, hogy az "A" kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezőknek nem kell külön vizsgát tenniük.

– Robogók vezetésére és a jogosítvány megszerzésére a tizenhatodik életévüket betöltött személyek jogosultak – mondja Anna Trofimcsuk. – Ha kiskorú vezeti a járművet, a szülők vonhatók felelősségre. Ehhez azonban fülön kellene csípni és előállítani a gyerekeket, akik ha megpillantják a közeget, gyorsan kereket oldanak. A rendőrök viszont nem vállalkoznak az üldözésre, mert őket vonják felelősségre, ha a szabálytalankodónak közben baja esik.

– Mikortól lép valójában életbe a törvény?

– Az elképzelések szerint júliusban már bírságolni kellene a jogosítvány, rendszám és forgalmi engedély nélküli kismotorosokat. De félő, hogy ez a határidő is módosulni fog...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó