2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-Tár
Oklevéllel a jurtatáborba

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Ungvári Járási Szervezete múlt év végén Sislócon, a helyi középiskolában domborművet avatott Dobó István, az egri vár hős kapitánya tiszteletére, valamint nemzetközi konferenciát szervezett a Dobó család történetéről. Az UMDSZ ezt követően pályázatot hirdetett a fiatalok között, hogy írjanak mesét, verset, fogalmazást, kitalált történetet, amelyben Dobó István emlékével foglalkoznak. Kőszeghy Mária, az országos szövetség járási szervezetének elnöke most eredményt hirdetett. Eszerint a pályázatnak nem helyezettjei, hanem díjazottai vannak. Rózsa Dávid, Bilcsik Zoltán és Halas Dávid az ajándék mellett oklevélben részesült, amely egyben ingyenes belépőjegyet jelent a nyári jurtatáborba. Emléklapot kapott Szécsi Karina, Bakos Renáta és Kosztik Katalin.

A jövő a lézeres terápiáé

A lézer alkalmazása a medicinában és a biológiában címmel nemzetközi konferenciát tartottak az Ungvári Nemzeti Egyetem orvosi karán. Az oroszországi szakemberek elmondása szerint az utóbbi időben éppen a lézer-fototerápiás módszernek köszönhetően sikerült visszaszorítani az onkológiai megbetegedések számát. A téma szakértőit kellemesen meglepte, hogy a házigazdák is három éve élnek a fototerápiás módszerrel. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy számos kiaknázatlan lehetőség rejlik még a lézer alkalmazásában, mely használható mind az ortopéd, traumatológiai, nőgyógyászati, különféle sebészeti és terápiás problémák gyógyítására.

Pótjáratok indulnak

Az Ukrán Vasút a közelgő májusi ünnepekre való tekintettel pótlólag 45 vonatot állít forgalomba. Többek között a 207/208. számú kiegészítő járatot, mely Kijevből április 29-én, 30-án, május 1-én és 2-án, valamint 9-én indul Ungvárra, vissza pedig április 30-án, május 1-jén, 2-án, 4-én és 10-én közlekedik. A 537/538–525/526. számú az ukrán fővárosból április 30-án fut ki a megyei székváros felé, vissza pedig május 1-én indul. Ugyanezen a napon az 505/506-os járat mindkét városból útnak indul. Különjárat közlekedik majd az orosz főváros és Csap között is. Moszkvából Csapra április 30-án indítják a 125/126. számút, ami május másodikán indul vissza. A pótjáratokra elővételben is megválthatók a jegyek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó