2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A számítógép rabságában?

Állandóan a gép előtt ülsz? Még enni sem vagy hajlandó? Ha lehetne, le sem feküdnél? A mai világ elvárja, hogy könnyen és egyszerűen tudd használni a számítógépet, az internetet. Ám mi van akkor, ha túlzásba esel, és a számítógép rabjává válsz. Nézzük meg, milyen veszélyei vannak a túlzott gép- és nethasználatnak.

A függőség tünetei

Amikor valaki már a suliból hazafelé menet alig várja, hogy újra a számítógép elé csücsüljön, akkor bizony már elindult az a bizonyos folyamat. A következő fázis, amikor az illető, ha egy napig nem tud leülni a gép elé szomorú, esetleg letört, ideges, ingerült. A végső stádium, ha valaki már mindent és mindenkit kizárva, csak és kizárólag az internetre tud koncentrálni, semmi más nem érdekli. Az internetfüggőknél azonos "tünetnek" tekinthető az, hogy mindegyik felhasználó elveszíti az időérzékét a túlzott géphasználat közben. Így előfordulhat, hogy nem jut idejük alapvető igényeik kielégítésére. Nem figyelnek arra, hogy megfelelően étkeztek-e aznap, vagy ápoltak-e, eleget pihentek-e.

A egészségügyi hatásokról

Folyamatos számítógép-használatnak nemcsak lelki, hanem testi hátulütői is lehetnek. A gép előtt görnyedve könnyen megeshet, hogy a mozgáshiány következtében kóros elhízás, vagy kóros fogyás lép fel. Mivel a szeme van leginkább igénybevéve, így az jelentősen károsodik. A görnyedt ülés, a szabálytalan testtartás miatt a gerinc elgörbül, a csontunk elgyengül. A vérkeringés működése károsodik. Álmatlanság, kialvatlanság és pánikroham alakulhat ki.

Mit csinálj, ha függő vagy

A legelső dolog, amit el kell érned, hogy felismerd, neked valójában problémáid vannak. Szükséged van a családra, valamint a barátokra, akik segítenek átvészelni a betegséget. Tartsd magad távol a számítógéptől, mert könnyen elgyengülhetsz és újra az internet rabjává válhatsz. Színesíteni kell az életed, vagyis olyan programokat kell szervezned, amit a lakáson kívül kell csinálni, hogy még véletlenül se csábulj el. A legdrasztikusabb, ám az egyik leghatásosabb módszer az, ha egy hétre elmégy otthonról, hogy még véletlenül se jusson eszedbe az internetet böngészni. Amennyiben valakinél az alábbiakban leírtak közül bármelyik is igaz, komolyan gondolja át, mennyi időt is tölt valójában az internet előtt egy nap, és mennyire képes elszakadni a géptől. Lehet, hogy sokkal hasznosabb lenne, ha inkább elmennétek császkálni a haverokkal ide-oda, vagy elővennétek egy jó könyvet és olvasnátok. Vagy csak szimplán üljetek össze a családdal és nézzetek meg egy kellemes filmet. Higgyétek el, sokkal hasznosabb, mint görnyedten ülni a számítógép előtt és nem foglalkozni semmivel és senkivel!

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó