2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A fogadó kísértete

Tracy, egy kaliforniai kisváros Banta Inn nevű fogadójában több mint hetven éve történnek paranormális jelenségek. Az 1879-ben épített szórakozóhely falai közt ugyanis számos kísértet okozott felfordulást.

A természetfeletti jelenségeiről elhíresült hajdani szálloda 1937-ben a város nagy részét elpusztító tűzvész martaléka lett. Az áldozatok számáról ugyan nincsenek pontos feljegyzések, állítólag csak egy nő és csecsemőkorú gyermeke veszett oda, akinek szelleme megjelent az újjáépített szállodában. Több szemtanú is látta a vékony ködbe burkolózó női alakot, amint körbelebegte a fogadót, miközben gyermeksírásra emlékeztető hangokat lehetett hallani. A jelenség tíz éven át többször is megismétlődött. Majd 1947-ben, a tűzvész tizedik évfordulója után a kísértet többé nem jött elő.

A következő szellemre azonban nem kellett sokáig várni. 1954-ben, amikor az épület színvonalas autós fogadóként kezdett ismertté válni, többen is látták, amint egy sötét, árnyékszerű jelenség keresztüllebegett az éttermen, majd eltűnt az egyik sarokban. 1957-ben a helyi seriff és egy ismert kaliforniai újságíró is a szemtanúk között volt, így híre ment a hely kísértetének, akiről azt feltételezték, hogy egy 1952-es autóbaleset áldozata. Hamarosan azonban ez is továbbállt, hogy a hatvanas évek végén egy új, kártékonyabbnak adja át a helyét, mely mind a mai napig kísért az épületben.

A jelenlegi tulajdonos, Joan Bordland szerint rendszeresen mozognak különböző tárgyak. Csak úgy, maguktól meggyúlnak a gyertyák, ajtók csapódnak be és nyílnak ki. A betérő vendégek gyakran szemtanúi annak, amint egy szellemalak elmegy a csapos pult mellett és megcsörrenti az asztalon lévő csengőt. Az egyik felszolgálólány szerint is szinte mindennap történik valami. Konyhaedények, söröskorsók repkednek, székek tolódnak hátra, de nem ül bennük senki. Poharak esnek le a pultról vagy az asztalokról, de a szellem nem tesz kárt senkiben.

Joan szerint egyértelműen a fogadó korábbi tulajdonosa, Tony Gukan csapos kísért itt, aki 1968-ban szívrohamban halt meg. A férfira utal az is, hogy az aprópénz a pénztárban rendszeresen úgy találják a bevételt, hogy el van különítve és gondosan oszlopba vannak rendezve, amelyek mindegyikében 11 darab pénzérme található. Ez Tony Gukan heppje volt, és ezt a szokását még szellemalakban is megtartotta.

Vannak olyan vendégek, akik nem ismerték a férfit, de amint megpillantották a szellemét, a falon elhelyezett számos kép közül egyértelműen Tony fényképére mutattak. A kísértet természetesen a paradetektívek figyelmét is felkeltette. A Sightings (Észlelések) című műsor szakértői Loyd Auerbach vezetésével a helyszínen jártak és megerősítették a "kártékony" kísértet létezését. Videón rögzítették, amint az elektromágneses tér változásával egy időben az asztalokra helyezett műanyag tányéralátétek egyike felemelkedik, majd visszaereszkedik az asztalra. Loyd Auerbach szerint Tonynak még humorérzéke is van, mert felvétel közben bekapcsolta az egyik zenegépet.

A számos itt készült paranormális tévéműsornak és a nagyszerű házias ételeknek köszönhetően Banta Inn ma is közkedvelt, hangzatos ajánlatokkal és programokkal csábítja vendégeit: "Kivételes ételek, remek sörök, nagyszerű koktélok. Minden pénteken élő zene, csütörtökön karaoké, de ha Tonyval szeretne találkozni, akkor bármikor jöhet..."

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó