2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Biztonságban az iratok

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a magyar Miniszterelnöki Hivatal támogatásának köszönhetően a közelmúltban Beregszászban átadták a Kárpátaljai Református Egyház teljesen felújított levéltárát és múzeumát. A múzeumban kizárólag kegytárgyak, illetve a református keresztyén kultúrához kötődő kellékek, iratok tekinthetők meg. Levéltáruk szintén erre épül: összegyűjtötték régiónk gyülekezeteinek okiratait, régi anyakönyveit, levelezéseit, valamint a kerületi és egyházmegyei dokumentumokat.

Az intézmény most újabb hasznos ajándékot kapott. A magyar külügyminisztérium három páncélszekrénnyel járult hozzá, hogy a levéltár gyűjteménye biztonságban legyen, s szavatolja a fontos iratok és értékek megőrzését és tárolását betörések vagy, ne adj Isten, tűzkár esetén. Az értékes ajándékot Szabó Vilmos adta át. A külügyminisztérium államtitkára kiemelte: valóban fontos és nagy örömöt jelent, hogy ezen a téren segíthettek a levértárnak, s mindezt szívből tették. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta: a levéltárban a jelent és a múltat, illetve annak biztosítását látja. Az adomány arról tesz bizonyságot, hogy a mi életünk nemcsak nekünk, kárpátaljaiaknak fontos, hanem az anyaországiaknak is.

A vendégeket Kész Géza, az intézmény igazgatója kalauzolta. Tájékoztatásában elmondta, hogy a legrégebbi irat a XVII. század végéről származik. Sajnálattal említette meg, hogy annak idején igen sok tűzvész érte a református templomokat, ezért a még korábbi dokumentumok megsemmisültek. Így a XIX. század elejétől követhető folyamatosan nyomon vidékünk református élete.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó