2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Med+Info
Kevesebb saját fog – kockázat

Nagyobb a szív- és érrendszeri kockázatuk azoknak, akiknek kevesebb saját foguk van – közölték svéd kutatók.

A tanulmány szerint a tíznél kevesebb saját foggal rendelkező embereknek 7-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség miatti halálozási arány, mint a velük egyidős, azonos nemű, ám 25-nél több foggal rendelkezőknek. A vizsgálat ideje alatt 629 személy vesztette életét, közülük 299 halálát szív- és érrendszeri betegség okozta. A kutatók szerint a szájban és a fogak körül lévő fertőzések átterjedhetnek a szisztémás keringési rendszerbe, és enyhe krónikus gyulladást tarthatnak fenn, amely a szívroham és más kardiovaszkuláris események ismert kockázati tényezője.

Fejleszthető az intelligencia?

Az egyik amerikai egyetem kutatói bebizonyították, hogy azoknál a családoknál, ahol sokat és gyakran beszélnek, a gyerekeknek lényegesen magasabb az intelligencia-hányadosa.

Pláne, ha mindezt pozitív hangvétellel teszik. A kisbabákat (néhány hónapos koruktól) és a szülőket is vizsgálták, és azt figyelték, óránként hány szó hangzott el, és a beszélgetések érzelmileg pozitívak, semlegesek vagy inkább negatívak voltak-e. A végeredmény érdekesnek bizonyult: a pozitív beszédben gazdag családok esetében a hároméves gyermeknek kifejezetten magasabb volt az IQ-juk, mint a többi családnál. És ami megdöbbentő: az IQ alakulásának semmi köze nem volt a család szociális helyzetéhez.

Hamburger-függőség

A zsíros ételek ugyanúgy függőséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain.

A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnőttek kétharmada elhízottnak tekinthető. A függéssel foglalkozó kutatók szerint a sültkrumpli, hamburger és a többi sok zsírt és sok kalóriát tartalmazó étel még a drogoknál is hatásosabban tartja függésben a fogyasztóit.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó