2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
10 meglepő dolog testünkről

Gondolta volna, hogy szervezetünk képes saját maga is előállítani aszpirint? Hogy a vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük? Észrevette, hogy az orgazmus néha tüsszentési ingert vált ki? Íme tíz meghökkentő tény.

1. Szervezetünk képes aszpirint előállítani

A legújabb kutatások szerint az emberi szervezet is képes növényekből előállítani szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító komponense. A vizsgálat során kiderült, hogy az emberi szervezet a zöldségekben és gyümölcsökben található benzoesavat alakítja át szalicilsavvá az immunvédekezés során. Így maga készíti el aszpirinjét azért, hogy segítse védekezőképességét és csökkentse esetleges fájdalmait. Nem véletlen, hogy a vegetáriánusok vérében több szalicilsavat találtak, mint másokéban. Szervezetükben hasonló mennyiségben volt jelen a gyulladáscsökkentő anyag, mint azokéban, akik fejfájás miatt vagy egyéb okból szedték a gyógyszert.

2. Nyelve mintázata egyedi

Csakúgy, mint az ujjlenyomatunk, van egy csakis ránk jellemző "nyelvlenyomatunk" is, melyet igen nehéz lenne hamisítani. A nyelv különös szervünk, mely igen biztonságos és jól védett helyen rejtőzik a szájban. Képesek vagyunk kinyújtani is, ami adott esetben életjelként szolgálhat. Mivel a nyelvünknek egyénenként változó szerkezeti és alaki sajátosságai vannak, ezért akár személyazonosításra is alkalmas lenne. Már felmerült egy háromdimenziós nyelvadatbázis létrehozásának a gondolata is.

3. A vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük

A hosszú ideig rossz hírbe hozott vakbélről kiderült, hogy nem is olyan hasznavehetetlen "csökevény szerv". Sőt! Nem is akármilyen szerep jutott neki. Ez a kis nyúlvány a belekben lévő hasznos baktériumok rejtekhelye vagy "védelmi háza". A beleket gyakran éri támadás, amely könnyen felborítja a bélflóra egyensúlyát. Elég hozzá egy kisebb gyomorrontás vagy egy antibiotikum-kúra. A vakbélben tárolt baktériumok azonban átvészelnek bármilyen káreseményt, majd ezt követően kiszabadulnak búvóhelyükről, és újra benépesítik a beleket, így támogatják a bélflóra újjáépülését.

4. Az emberi test világít a sötétben

Ha nem is olyan erősen, mint a szentjánosbogarak, bizonyos fénykibocsátó képességgel mi is rendelkezünk. Egy japán tudós készített először az emberi testről olyan ultraibolya-érzékeny kamerával felvételt, melyen láthatók azok a test által kibocsátott halvány fények, melyeket szabad szemmel nem vagyunk képesek érzékelni. A tudós éppen e célból készített fotói voltak az első bizonyítékok arra, hogy az emberi test világít. Legerősebben ragyogó testrészeink az arcunk, a nyakunk és a fejünk. Bár jó ideje ismert tény, hogy minden élőlény bocsát ki fényeket a testéből a sejtek kémiai reakcióinak köszönhetően, de kamerával először rögzítették a test "biofénytermelését". Érdekes azonban, hogy a test legjobban világító területei nem egyeztek a hőkamera által legerősebben jelzett területekkel.

5. A délutáni szunyókálás növeli a teljesítőképességet

A felmérések szerint egy húszperces délutáni szendergés jót tesz a hangulatunknak, és növeli a teljesítőképességet is. William Anthony, a The Art of Napping at Work (A munkahelyi szunyókálás művészete) című könyv társszerzője szerint a munkaidőben beiktatott alvás jótékony hatása több órán át kitart. Egy kísérlet adatai szerint azok a felnőttek, akik legalább hetente háromszor éltek a délutáni alvás lehetőségével, 37 százalékkal csökkentették a szívinfarktus veszélyét.

6. Az orgazmus a férfiakat tüsszentésre késztetheti

Néhány férfi az orgazmust követően fejfájást érez, de olyan is akad, akinél az aktus befejező fázisa tüsszentési ingert okoz. Az egyik feltevés szerint a fejfájást az idegrendszer növekvő aktivitása indokolhatja. A tüsszentésre a kutatók más magyarázatot találtak. Ezt egy apró agyi működészavar okozza. Az agy orgazmusközpontja ugyanis közvetlenül a tüsszentés és az ásítás központja mellett található. Előfordul néha, hogy az egyik központ aktiválja a másikat. Ha egy férfi tehát ásít szex után, akkor az nem az unalom jele, épp ellenkezőleg!

(Folytatjuk)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó