2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
12 tipp, hogy csökkentse a rák kialakulásának veszélyét!

Minden évben 10 millió új rákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Ráadásul a szakértők szerint 2020-ra ez a szám évi 15 millióra fog nőni, ha nem teszünk meg mindent a megelőzésért.

9. Otthon is mosható ruhákat hordjon! A rendszeres vegytisztítással veszélyes vegyszereknek teszi ki szervezetét. Sok tisztítószalonban ugyanis még mindig használják a perklór-etilén nevű vegyi anyagot, amelynek tartós belélegzése állatkísérletekben a máj és a vese károsodásához, valamint daganatok kialakulásához vezetett. Minél kevesebb vegytisztításra szoruló ruhája van, annál inkább kiiktathatja ezt az anyagot az életéből. Ha valamit mégis tisztíttatnia kell, otthon mielőbb vegye ki a nejlonzsákból, és szellőztesse ki alaposan a szabadban.

10. Ne vegyszerezze a kertet! A kártevő- és gyomirtó szerek mind veszélyes vegyszerek, amelyeket állatkísérletekben számos rákfajtával hoztak összefüggésbe. Keressen zöld megoldásokat, próbálja ki a biokertészetet!

11. Menjen egy kicsit a napra! Amióta a napsütést potenciális veszélyforrásként tartjuk számon, jó esély van rá, hogy sokan kevesebbet kapnak a kívánatosnál az egyébként rendkívül fontos D-vitaminból. Pedig ennek a vitaminnak a hiánya rengetegféle daganatos betegség kialakulásával állhat kapcsolatban a mellráktól kezdve a vastagbélrákon keresztül a prosztatarákig. Ráadásul a D-vitamin hiánya növeli a csontritkulás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és a magas vérnyomás kockázatát is. De vigyázzon az elegendő D-vitamin képződéséhez épp elég 15 perc séta a napsütésben! Mivel a túlzásba vitt napozás valóban növeli a bőrrák veszélyét, kerülje a déli órákat, és használjan napvédő krémet. Sőt, akár egy multivitamin-készítményt is beszedhet reggelente, hogy biztosan eleget kapjon minden vitaminból.

12. Forgassa mártásba a húst, mielőtt a grillre tenné! A hús grillezése közben (különösen, ha megég) sokféle rákkeltő vegyület keletkezik. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy ha a húst vastagon marinádba vagy páclébe forgatják, így nem éri közvetlenül a parázs hője, ezeknek a vegyületeknek a mennyisége jelentősen csökken. Az is jó megoldás, ha elősüti a húst, és csak a legvégén teszi rá a grillre.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó