2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Amikor hangos a csend

Nem kétséges, hogy a jó hallás rendkívül fontos a környezetünkkel való kommunikációban. A halláskárosodás megviseli mind az illető személyt, mind közeli hozzátartozóit, megnehezíti a kapcsolattartást a kollégákkal, rányomja bélyegét a mindennapokra. A statisztikai kimutatások szerint ma a világon minden hatodik embernek problémája van a külvilág érzékelésével. S bár a korszerű hallókészülékek megoldást jelentenek ezen panaszra, számos téveszme miatt máig sokan ódzkodnak tőlük.

– A halláskárosodás nem végítélet, lehet rajta segíteni. Az esetek túlnyomó részében hangérzékelő szervünk gyógyszeres avagy műtéti kezelése nem tudja teljes mértékben visszaállítani a hallást. Ezért jelenleg a hallókészülék a legoptimálisabb módja a páciens életminőségének javítására – mondja Irina Dobrzsanszka fül-orr-gégész, hallásgondozó szakember.

– Mi az oka, hogy a legtöbben mégis idegenkednek annak igénybevételétől?

– A rossz beidegződés, a szégyenérzet. Sokan úgy tartják, a készülék a legvégső megoldás. A hangérzékelési képesség elvesztése leggyakrabban szenzoneurális, más néven idegi nagyothallás miatt következik be, amit a belső fül, hallóideg, hallópálya megbetegedése okoz. Ez a folyamat legtöbbször visszafordíthatatlan.

– Mikor érdemes hallókészülék után nézni?

– Nos, minél később fordul valaki szakemberhez, annál nehezebb kiválasztani a számára megfelelő készüléket. Ez amiatt van, hogy a csökkent hangérzékelés következtében idővel romlik a páciens szövegfelismerési készsége, amit igen nehéz visszaállítani, olykor lehetetlen.

– Vannak, akik úgy tartják, a készülék csak tovább rontja az amúgy is gyenge hangérzékelést.

– Ez téveszme, amit sajnos egyes orvosok is terjesztenek. Pont ellenkezőleg történik, a műszer huzamosabb viselése során stimulálja azon agysejteket, melyek a hallásért felelnek.

– Korábban csupán az idős emberek használtak ilyen készülékeket. A fiatalabb korosztály mennyire érintett napjainkban ezen a téren?

– Sajnos a mai életkörülmények, a rossz ökológia, az elégtelen egészségügyi ellátás, a zajártalmak, a különféle akusztikus készülékek mérték feletti fülhallgatós használata megfiatalította a fülbetegségek szenvedő alanyainak táborát. Ám nem szabad elkeseredni. Amennyiben valakinek az az érzése támad, hogy a környezetében lévők túl csendesek, ha úgy érzi, fel kell erősítenie a televízión a hangerőt, ha egyre gyakrabban kérdez vissza, mivel elsőre nem érti, mit mondanak, jöjjön el központunkba, ahol a kellő vizsgálatok után kiválasztjuk a legmegfelelőbb készüléket. A Siemens már több mint száz éve vezető szerepet vállal a csúcsminőségű hallókészülékek fejlesztésében és gyártásában. Innovatív technológiával, stílussal és kényelemmel várjuk a készülékviselőket. Ne feledjék, az önök rossz hallása sokkal feltűnőbb lesz, mint az önök hallókészüléke!

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó