2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Bemutatkozott a Változások Kormánya

Az apostolokhoz hasonlította tizenkét aktivistáját Arszenyij Jacenyuk, a Változások Frontja vezére, akik koordinálják a párt által létrehozott Változások Kormánya (Urjad Zmin) munkáját. Az országos bemutató központi eseményét a Kijevi Mogiljev Akadémián rendezték, de az 5-ös televíziócsatorna révén valamennyi régióban élőben figyelemmel követhették.

Műholdas kapcsolat révén interaktívvá kívánták tenni a bemutatót, de a technika ördöge megtréfálta a szervezőket. A poltavai és lembergi helyszínek bejelentkezése sikertelen volt. A képernyőkről csak hangfoszlányok és elmosódott alakok voltak kivehetők. A pártelnök epésen megjegyezte: sajnos ilyen az ukrán valóság: sem úthálózat, sem telekommunikációs technika.

A Kormány–2012 elnevezésű program ungvári bemutatójának résztvevői is konstatálták, siralmas helyzetben van az ország. Ezen szerintük csak a Változások Frontja fiatal politikai erő képes módosítani.

– Szeretnénk eloszlatni azt a téveszmét – mondta Arszenyij Jacenyuk –, hogy a hatalomba csak a hatalmon lévők köreiből lehet bejutni. Ukrajnában felnőtt egy új nemzedék és én azt szeretném, hogy ez a nemzedék lehetőséghez jusson. Mi biztosítani fogjuk ezt! – fogalmazott.

Arszenyij Jacenyuk aláhúzta, mindenki, akinek nem közömbös az ország sorsa lehetőséget kap részt vállalni a Változások Kormányának munkájában, tervei kidolgozásában. A párt vezetője ezt követően bemutatta "apostolait", akik tizenkét témakörben koordinálják a munkát. A környezet tisztasága témakörben Igor Balenko, állambiztonsági vonalon Mihajlo Baskirov, társadalmi ismeretekben Lilija Grinevics, az egységes művelődés terén Viktor Jelenszkij, a nyitott hatalom témakörben Bohdan Kozacsenko, a korszerű infrastruktúra vonalon Igor Liszki, a vállalkozói kezdeményezésekben Andrij Martensz, egészségügyben Olekszandr Jarosenko, az ukrán ifjúság kérdéskörben Andrij Pavelko, a gyarapodó költségvetés irányában Andrij Pisnij, a gazdag falu kérdéskörben Andrij Tabalov és a korrupciómentes ország irányzatban Volodimir Homenko szervezi majd a Változások Kormányának teendőit.

A felsorolt irányelveket a párt ungvári fórumának résztvevői is megvitatták, vázolták a megyében kialakult helyzetet, az egyes problémaköröket és az azokhoz fűződő teendőket. Az árnyékkormányként működő formációról megállapították, nem csupán arculatváltást kíván elérni, az ország közösségének egészéért fog munkálkodni. Ez a kormány valós és nemcsak deklarált szabadságot ígér.

Az egészségügy terén például nem kritizálni akarnak, hanem tervszerű cselekvéssel biztosítják a mindenki számára egyformán elérhető egészségvédelmi szolgáltatásokat. Milyen lehet a korrupciótól mentes ország? Sokan vitatkoztak ezen, kétségbe vonva, hogy meg lehet-e egyáltalán szüntetni a napjainkban minden szférát megfertőzött jelenséget. A leendő kormány tervei szerint a legalsó szintektől kezdve a legfelső vezetői körökig gyökerestül irtják majd ki a korrupciónak még az írmagját is.

Bajok vannak a haderőnél. Az ország védelmére felesküdött katonák éheznek, rongyokban járnak, hiányos a felszerelésük, nincsenek korszerű fegyverek, kevés a lőszer. A légierő gépeinek nyolcvan százaléka például annyira elavult, hogy fel sem tud emelkedni a levegőbe. Az élhető, gazdag falu csak álom, mert nincsenek megfelelő eszközök a föld megműveléséhez, az állam nem segíti a termelőket. Siralmas az úthálózat, s a lakosság az egészséges ukrán élelmiszerek helyett a vegyszerezett importtermékeket fogyasztja.

Balogh Csaba

A Változások Kormányának kárpátaljai koordinátorai

Andrij Maszlo, a Változások Frontja megyei szervezetének alelnöke, Tarasz Hajduk, Ludmila Korolcsuk, Bohdan Kinyiv, Vaszil Hajduk, Mikola Berezsanszkij, Bohdan Pranyicsuk, Viktor Luscsak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó