2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nagydobrony – nagy csapat

Nemrég, az immár nyolcadik alkalommal rajtoló Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság idei megnyitó ünnepségén Mezőkaszonyban egyszer csak feltűnt Szilvási Zoltán. Kérdésemre, hogy mi újság, csendesen annyit mondott: eljött, hogy feltérképezze az erőviszonyokat a Beregszászi járásban, és a saját szemével lássa, mit tudnak a leendő ellenfelek. Előre csak annyit: Nagydobrony polgármesterének optimizmusa nem bizonyult hiábavalónak.

Ezúttal Sislóc volt a házigazdája a diákbajnokság ungvári járási selejtezőinek. Majoros Mónika, a helyi, Dobó István nevét viselő középiskola igazgatója üdvözlő szavai után Nagy György, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) koordinátora hangsúlyozta az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezte torna jelentőségét.

– A diákbajnoksággal minden iskola csak nyerni tud. A sport által sok mindent el lehet érni, akár az egész világot be lehet járni – emelte ki a fiatalokhoz szólva. Emlékeztetett: az alapítvány létrejöttekor még élt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt évben róla nevezte el az év legszebb góljáért járó díjat. Arra a kérdésre, ki kapta az első Puskás-díjat, sok gyerek egyszerre mondta ki a győztes, Cristiano Ronaldo nevét. Az UMDSZ koordinátora felhívta a figyelmet: a sport akkor szép, ha van becsületre épül.

Kőszeghy Mária gyermekkorát felidézve mesélte: akkoriban a jó focisták voltak a sztárok a lányok szemében, barátnőivel ő is minden meccsre kijárt. Nyilván így van ez ma is. Az UMDSZ Ungvári Járási Szervezetének elnöke emlékeztetett: az országos szövetség mindig is az ép testben ép lélek elvet vallotta. Ennek jegyében támogatja a diákbajnokságot is.

– Kárpátalján az Ungvári járásban vannak a legjobb futballisták, de ezt csak mi tudjuk – jelentette ki Szanyi Béla, a járási szervezet ügyvezető alelnöke.

Nos, a mérkőzéseket értékelve egyértelművé vált, a csapatok jó formában vannak. A találkozókat a sportszerűség jellemezte. Az általános iskolások kategóriájában a Sislóc és Nagydobrony által kiállított csapat között dőlt el a továbbjutás, s 3–0-ás győzelemmel a vendégek vívták ki a jogot, hogy képviseljék az Ungvári járást a megyei nagydöntőben. A középiskolások között verhetetlennek bizonyult a nagydobronyi tanintézet csapata, amely mind a négy mérkőzését megnyerte, 16–0-ás gólaránnyal uralta a mezőnyt. Második helyen végzett az Eszenyi Bocskai István Középiskola, harmadikon a Sislóci Dobó István Középiskola csapata. Negyedik lett a Szürtei Középiskola, ötödik pedig a kisgejőci.

T. V.

Viski uralom

A Felső-Tisza-vidéken Visken rendezték a selejtezőmérkőzéseket. Nagy György mellett üdvözölte a csapatokat Ambrus Pál, az UMDSZ Técsői Járási Szervezetének vezetője, Varga Sándor világhírű FIFA-menedzser és Szajkó Károly, a település polgármestere. A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola, a Técsői Református Líceum és a Técsői Hollósy Simon Középiskola nevezett a versenyre. Mind az általános, mind a középiskolai korcsoportban a házigazda viskiek bizonyultak a legjobbnak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó