2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mentalitásunk a rendetlenség?

Egykor, de talán még a szovjet érában is, vidékünk településeinek lakosai tudtak vigyázni a rendre. Az erdők, a vízelvezető árkok, útszéli területek nem szolgáltak szemétlerakóként. A folyók vizéből bátran ihatott az ember. Mára alaposan megváltozott a helyzet. Visszafordítható-e a folyamat? Fegyir Sándor, az UNE turisztikai tanszékvezetője

– Milyen turisztikai vonzerőről beszélünk, amikor a folyók, patakok partjait elborítja a szemét, sőt a vizekbe is tonnaszám kerülnek pillepalackok, nejlonzacskók, eldobható pelenkák és más hulladékok?

– Nem a turisták hozzák ide a szemetüket. A helyi lakosság igénytelensége, nemtörődömsége folytán néznek ki úgy a településeink, ahogy. A síkvidéken, ott is főleg a magyarlakta településeken, még megvan a szép iránti igény. A hegyvidéken azonban rettenetes a helyzet. Sok festői helyen valósággal disznóóllá változtatták környezetüket az ott lakók.

– Városainkban próbálnak füvesíteni, virágágyásokat telepíteni. A dísznövényeket azonban sokszor vagy ellopják, vagy rajtuk parkolnak az autósok. Hová néznek a rendőrök?

– Minden virág és pázsit mellé nem állíthatnak rendőrt. Különben sem hiszem, hogy csak a karhatalom révén legyőzhető az emberi műveletlenség, a borzasztó közöny. Az a legnagyobb baj – s ezt nem azért mondom, mert magyar lapnak nyilatkozom –, hogy városainkban többségben vannak a betelepült, kulturálatlan idegenek. Nekik nem sajátjuk ez a hely, nem szeretik ezt a földet. Holnap felkerekednek és másutt vernek tanyát. Akkor meg miért törődnének azzal, hogyan néz ki ez a vidék.

– Büntetni vagy inkább nevelni kellene a rendetlenkedőket?

– Már az óvodában el kellene kezdeni a szépre, a rendre, az igényességre nevelést. Na de ki tanítsa a gyerekeket, amikor a legtöbb pedagógusból, nevelőből is hiányzik az igényesség. Elmennek Magyarországra, Szlovákiába, csodálkoznak, ott milyen rendezett, szép minden. Itthon mégis a virágok közé dobják az üdítős palackot, a cigarettavéget. Innen pedig – látva a disznóólat – elmenekülnek a külföldiek.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó