2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-Tár
Új vezető a Beregszászi járásban

Ukrajna elnökének 348/2010. számú rendelete szerint felmentették tisztségéből Volodimir Trikurt, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnökét, a posztra Igor Szviscsát nevezték ki.

Sokasodnak az ügyészi eljárások

Az állampolgári jogok korlátozása és a személyi szabadság megsértése miatt vidékünk ügyészi szervei az idén már 123 eljárást indítottak, melyek közül 92-t az igazságszolgáltatás elé terjesztettek. A megyei ügyészség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint 400 lakossági beadványt vizsgáltak, közel 1000 felelős beosztású személy ellen jártak el és mintegy 13,5 millió hrivnya kártérítésről szóló ítélet született ezekben az ügyekben.

Van jövője a turizmusnak

A kárpátaljai és magyarországi határ menti régiók közötti turistaforgalom helyzetéről és lehetőségeiről tanácskoztak Ungváron. Megállapítást nyert, rengeteg lehetőség van az ágazat infrastruktúrájának bővítése, az érdekelt vállalkozások együttműködése terén. Létrehoztak egy munkacsoportot, mely a közeljövőben a tájékozódást segítő internetes portált hoz létre.

Csendesnap Ungtarnócon

A hagyományhoz hűen az idén is kiskörzeti csendesnapot szervezett az ungtarnóci református gyülekezet. Előadást tartott Kovács Attila palágykomoróci és gálocsi, Kótyuk Zsolt szürtei és tiszasalamoni lelkipásztor, Szimkovics Tibor ráti és minaji beosztott lelkész. Héder János, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője arról szólt, mit jelent számunkra Krisztus ma, mit jelent egy elvilágiasodott, valláskeveredéstől szenvedő, üres lelkű világban megtalálni a Megváltót.

Exportált csőfúrás

Több mint 18 ezer liter gázolajat csapoltak le a MOL csővezetékéből Nyíregyháza külterületén. A helyi rendőrkapitányság őrizetbe vette azt a 35 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint társaival megfúrta a vezetéket. Az eset azért érdekes, mert az elkövető segítségére volt egy ukrán illetőségű személy is. Egy tömlőn keresztül vezette át az üzemanyagot a megfúrt vezetékből a földalatti tartályba, ahonnan egy nagy teljesítményű szivattyúval már a szállításra kész kisbuszban lévő tartályba továbbította azt. Ellene a magyarországi hatóság elfogatóparancsot adott ki, közölte lapunkkal Fülöp Gergely nyírségi rendőrségi szóvivő.

Nem változik a nyugdíjkorhatár

Nem áll a kormány szándékában megemelni a nyugdíjkorhatárt – szögezte le Szerhij Tihipko.

A gazdasági kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes ezt sajtótájékoztatóján jelentette ki annak kapcsán, hogy felmerült, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történő további együttműködés egyik feltétele éppen a nyugdíjkorhatár felfelé való módosítása lehet. Tihipko szerint más eszközökkel kell elérni, hogy az ország költségvetésének idei hiánya ne haladja meg a nemzetközi pénzügyi szervezet által megkövetelt szintet, azaz a GDP 6 százalékát. A büdzsé többletbevételének egyik módjaként a dohány- és alkoholáruk jövedéki adójának további emelését mondta. Ebből tízmilliárd hrivnya plusszt remélnek.

Vége a szabadnap-dömpingnek

A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal a kormány nem támogatja a május eleji szabadnapolási dömpinget.

Mikola Azarov kormányfő a kabinet minapi ülését megnyitva leszögezte, nem fogják tologatni a munkanapokat. A gazdaság helyzetbe hozása érdekében most kemény munkára van szükség, nem pedig ünneplésekre, érvelt. Így a május eleji két ünnep között – először az elmúlt évek során – teljes értékű munkanapok lesznek. Ennek értelmében a következő hónap 5-e és 7-e közötti időszak rendes munkanap, s csak május 1–4, illetve 8–10-e lesz kimenő.

Megkezdődött a horvát újságíró gyilkosának pere

Szerbiában kedden megkezdődött az Ivo Pukanic horvát újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolt Sreten Jocic pere.

Az alvilági nevén, Joca Amszterdamként is ismert férfit az egyik legnagyobb hatalommal bíró, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező alvilági vezérként tartják számon országában. A vád szerint Jocic a balkáni szervezett bűnözésről szóló riportjai miatt ölette meg a Nacional című horvát hetilap főszerkesztőjét. Állítólag 1,5 millió eurót fizetett egy bűnszövetkezetnek, hogy ölje meg az újságírót. Ivo Pukaniccsal egy pokolgép végzett 2008-ban.

Két hónap múlva választják meg Kaczynski utódját

Június 20-án tartják a lengyel elnökválasztás első fordulóját Bronislaw Komorowski szejmelnök, ügyvezető államfő döntése alapján.

A lengyel törvények értelmében, ha az első fordulóban nem születik döntés, a második fordulót két héttel később, július 4-én kell megtartani. Az idő előtti választást az teszi szükségessé, hogy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski államfő.

Két közvélemény-kutatás eredményei is azt jósolják, hogy az ügyvezető elnök Komorowski fölényesen nyeri a választást. A TNS OBOP ezer ember körében végzett felmérésében Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje 55 százalékot kapott, míg a szerencsétlenül járt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke 32-t. Utóbbi még nem jelentette be, hogy indul-e a testvére halálával megüresedett posztért. A Homo Homini cég vizsgálata szerint Komorowski támogatottsága 39,3, Kaczynskié pedig 18,2 százalék.

Bizalmatlan az ellenzék Bukarestben

Újabb bizalmatlansági indítvány benyújtására készül a romániai parlamenti ellenzék, amely egy, legfeljebb két hét alatt a törvényhozás elé kerül – jelentette be a Szociáldemokrata és a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Victor Ponta, illetve Crin Antonescu.

A kezdeményezőkhöz csat-lakozik a Konzervatív Párt.

A szociáldemokraták és a liberálisok egyetértenek abban, hogy elérkezett a kormány megbuktatásának ideje, ezért megalapozott bizalmatlansági indítványt készítenek. Annak tartalmáról csak annyit árultak el, hogy az nem egy kiemelt témára szorítkozik majd, hanem "összességében" bírálja a jelenlegi kormány ténykedését. Antonescu nyilatkozata szerint "a bőség zavarával küszködünk, ugyanis a kormány naponta elkövet legalább 10–15 ostobaságot", ezért nehéz lesz válogatni közülük. A házszabály szerint a honatyák egynegyedének támogatása szükséges a bizalmatlansági indítvány benyújtásához, és egy parlamenti ülésszakban minden képviselő és szenátor csak egy indítványt írhat alá. Emil Boc román miniszterelnök első kormányát 2009 őszén is bizalmatlansági indítvány buktatta meg, ám erre jelenleg kevés az esély. Az RMDSZ akkoriban még az ellenzéket erősítette, most viszont kormányon van.

Ugyancsak romániai hír, hogy elvi megállapodás született a Demokrata Liberális Párt és az RMDSZ alkotta bukaresti kormánykoalícióban arról, hogy ezentúl civil szervezetek jelölik a közszolgálati televízió és rádió igazgatótanácsának a tagjait, emellett a két intézménynek ezentúl külön elnöke és menedzsere is lesz.

Lukasenkónál a megbuktatott kirgiz elnök

Minszkben tartózkodik az elűzött kirgiz államfő, Kurmanbek Bakijev – jelentette be a volt szovjet köztársaság elnöke, Alekszandr Lukasenko.

Az ideiglenes kirgiz kormány vezetői a hír hallatán kérték Bakijev kiadatását. Lukasenko a fehérorosz néphez és parlamenthez intézett éves üzenete után képviselők kérdésére válaszolva elmondta, hogy Bakijev hétfőn érkezett meg Minszkbe, miután előzőleg háromszor is beszélt vele telefonon. Mindeddig homály borította a bukott kirgiz elnök tartózkodási helyét.

Az ideiglenes kirgiz kormány előzőleg azt közölte, hogy Bakijevet bíróság elé kell állítani a 85 halálos áldozatot követelő április elejei biskeki zavargások miatt. Omurbek Tekebajev, az átmeneti kormány alkotmányreformért felelős miniszterelnök-helyettese közölte, hogy Bakijev Fehéroroszországba történt utazása nem befolyásolja a két ország közötti baráti kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy igyekeznek elérni Bakijev kiadatását. "Bakijev parancsára az emberei és a rokonai igyekeznek destabilizálni a helyzetet, etnikumok és régiók közötti összetűzéseket provokálni, aminek alapján kérhetjük a kiadatását" – mondta Tekebajev. Roza Otunbajeva, a közép-ázsiai köztársaság ideiglenes kormányfője, aki szeretné bíróság elé állíttatni a volt államfőt, újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Bakijevnek sok emberélet szárad a lelkén.

Bakijevet heves kormányellenes tüntetések késztették távozásra a hónap elején, a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásaiban 85 ember életét vesztette. Bakijev előbb Kazahsztánba távozott, aláírta a lemondását, majd családjával Fehéroroszországba érkezett.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó