2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nyolc kisdiák utazhat Budapestre

A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – immár tizenhárom éve szervezi meg a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt Magyarországon, valamint a határon túli magyarok körében, az 5–8. osztályosok számára.

A kárpátaljai fordulóra – egy időben az erdélyi, felvidéki, vajdasági és magyarországi versenyekkel – az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékén került sor.

A közel hatvan szereplő szűkebb pátriánk magyarlakta járásainak iskoláiból érkezett. A Felső-Tisza-vidék tanintézeteit idén senki sem képviselte. A versenyzőket és kísérő tanáraikat Horváth Katalin nyelvész üdvözölte. Nemzeti egyetemünk magyar karának docense kiemelte: a rendezvényre érkezők már nyertesekként jöttek a helyesírási vetélkedőre, hiszen a mostani döntőt megelőzték az iskolai elő-, illetve a járási középdöntők. Nagy Natália, a filológiai tanszék docense, főszervező ismertette a szabályokat, majd kezdetét vette a tudáspróba. A feladvány egy tollbamondás, illetve helyesírási feladatlapok kitöltése volt. A másfél órás megmérettetés után a kísérő tanárok javították ki a feladatokat, majd következett az eredményhirdetés.

Az 5. osztályosok kategóriájában a szernyei Tóth Réka (Szabó Brigitta tanítványa) végzett a harmadik helyen. Második lett a szalókai Kovács Emese (felkészítő tanára Kovács Natália), míg az első helyet a tiszakeresztúri Zsoldos Alexandra (Marosi Katalin tanítványa) szerezte meg. A 6. osztályosoknál Váradi Krisztián (felkészítő tanára Kacsur Andrea), a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola tanulója lett a harmadik. Második helyen a tiszabökényi Kormos Bernadett (Tegze Edit tanítványa) végzett. Az első helyet a szintén kossuthos Kacsur Annamária szerezte meg (tanára Kacsur Andrea).

A hetedikeseknél a mezőkaszonyi Nagy Éva (Barna Éva) végzett harmadikként. A második helyet a tiszabökényi Szakadáti Tamás (Tegze Edit), míg az első helyet a salánki Kész Réka (Kelemen Klára) szerezte meg. A nyolcadikosok kategóriájában a péterfalvai Molnár Anett (Marosi Katalin) végzett a harmadik helyen. Második a beregrákosi Mészár Karina (Tóth Margit), első pedig a tiszakeresztúri Dobsa Evelin (Gerendely Béla). Az első és második helyezettek képviselhetik Kárpátalját május 29-én, Budapesten a Kárpát-medencei döntőben. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a nyolc győztes tanulóból öten a Nagyszőlősi járás iskoláiból kerültek ki.

A nyertesek oklevélben és könyvcsomagokban részesültek. A rendezvény támogatója az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpáti Igaz Szó volt.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó