2010. április 22., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 59-60. (922-923.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Ma nyit az Ung Könyvesbolt!

Ma megtörténik, amire oly sokan már évek óta vártak. Beregszász és Nagyszőlős, azaz a Bereg és az Ugocsa után immár a megyeszékhelyen is lesz magyar könyvesbolt, amelynek stílusosan, a hagyományt követve az Ung nevet adta Kovács Katalin tulajdonos.

– Április 22-én nyit az Ung Könyvesbolt a Vár utca 2 szám alatt, szeretettel várjuk az érdeklődőket mind a megyeszékhelyről, mind az Ungvári járásból – mondja Kovács Katalin. – Nem titok, ezzel nagyon régi vágyam teljesül. Eddig elsősorban anyagi akadályai voltak. Bérleményben nem igazán gondolkodhattam, a helyiség költségeit ugyanis egy könyvesbolt nem termeli ki. Kénytelen voltam tehát befektetni. Remélem, sikeres lesz a vállalkozás. Úgy gondolom, Ungvár és a járás magyarsága megérdemel egy könyvesboltot, hiszen az a helyzet, ami évtizedekig fennállt, méltatlan.

– Mielőtt belevágott, felmérte az igényeket?

– Minden iránt van igény, ugyanúgy, mint ahogy Beregszász és Nagyszőlős esetében. Érdekes, hogy ebből a régióból nagymamáktól kaptam leveleket, amelyben kérték a klasszikus meséket és egyéb kiadványokat. Elpanaszolták, hogy szeretnék megvásárolni az unokájuk számára, de nincs hol. Ez is ösztönzött. És persze szem előtt tartottuk, hogy megközelítőleg tízezer magyar élhet Ungváron.

– Lehet, de nagyon el vannak "bújva".

– Most remélhetőleg előjönnek. Szeretettel várjuk őket, mint ahogy a járásban élőket is. A választék széles. Igyekszünk a régió nép- és iparművészetének termékeit, így a beregi szőttest és Hidi Endre kerámiáit, a kosár- és csuhéfonást is bemutatni. A klasszikus és a szórakoztató irodalom mellett gyermek- és meséskönyvekkel, nyelvkönyvekkel, szótárakkal is szolgálhatunk. Ezenkívül hetilapok, napilapok is kaphatók. Az előbbiek közé tartozik a Kismama, a Fürge Ujjak, a Sporthorgász, a Nimród stb. Lényegében minden szaklap, ami Magyarországon megjelenik, megvásárolható. Ezek remitenda-termékek. Az érdeklődők bármit megrendelhetnek – ez Beregszászban és Nagyszőlősön igen népszerű gyakorlat –, így új lapokat is. Igyekszünk a teljes palettát biztosítani, és két-, háromhetente hozzuk az újabb szállítmányt. Természetesen az igények is alakítani fogják a választékot. Mivel kedvezménnyel szerezzük be a kiadványokat, minden ugyanolyan áron kapható, mint Magyarországon.

– Milyen szempontok játszottak szerepet a helyszínválasztásban?

– Több minden. Például az, hogy szinte az ungvári vár és a Hungarológiai Központ szomszédságában vagyunk. Történelmi helyszín ez, nagyon szép a környezet. Az Ung Könyvesbolt a városközpontból is könynyen megközelíthető. Elsősorban a helyi magyarságnak hoztuk létre az üzletet, de az erre járó turisták is vásárolhatnak útikönyveket, térképeket. Egyébként hétfő szünnap, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 9-től 16 óráig (közép-európai idő szerint) vagyunk nyitva, szombaton és vasárnap pedig 9-től 13-ig.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó