2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Beindul a nagyüzem a járásokban

Van, ahol már javában folyik, másutt a hétvégén startol, akad, ahol elmaradt és csak hetek múlva rajtol a járási labdarúgó-bajnokság. Most az Ung-vidéki, Bereg-vidéki, Ugocsai és a Munkácsi járás pontvadászatát boncolgatjuk a szakági vezetőkkel.

Ung-vidéken elmosta az eső a szezonkezdetet

Az Ungvári járásban továbbra is két osztályban folyik majd a labdarúgó- bajnokság. A tavalyi évad leginkább a rendbontásoktól volt hangos. Az első osztály hétvégi rajtja a pályák alkalmatlansága miatt elmaradt, míg a másodosztály hét végén startol.

– Reméljük, nem ismétlődik meg a tavalyi csúfos szezon – mondta lapunknak Ivan Holovko, az Ungvári Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – A rendbontás, a futball-huliganizmus és a bíróverés rég nem látott méreteket öltött az elmúlt szezonban. Idén szigorúbban lépünk majd fel a renitens csapatokkal szemben, így már csírájában elfojtjuk az agressziót a pályán és annak szélén. Magas színvonalú, kiélezett mérkőzésekre számítunk. Idén 12 csapattal rajtol az első osztály: FK Dubrivka, FK Hudljovo, Kincsesi FC, Csapi FC, FK Nagyláz, FK Orihovica, FK Nevicke, FK Kamjanica, FK Linci, Nagydobronyi FC, FK Szerednye, Őrdalmai FC. A szakági vezető elmondta, a stadionok többsége megfelel az elvárásoknak, ám nem mindenhol rózsás a helyzet. Kiemelt figyelmet fordítanak a pályára Nagydobronyban, Csapon, Kamjanicán és Szerednyén, Őrdalmán viszont gondok vannak. Az elmúlt években sok panasz volt a játékvezetői testületre. Idén szigorítottuk a feltételeket a bírák elméleti és fizikai tudásfelmérésénél. A kétes döntések és félreértések elkerülése érdekében idén először videokamerával rögzítjük a találkozókat.

A másodosztályban még nem alakult ki a végleges csapatlista. Biztos indulók: Eszenyi FC, Ráti FC, FK Jarok, FK Kereknye, FK Packanyovo, Sislóci FC. A Salamoni FC még nem nevezett.

Bereg-vidéken másodosztályban is gondolkodnak

– A tavalyi szezont nehéz lesz felülmúlni, de nem lehetetlen – értékelt a szezonkezdet után Bidzilja Pál, a Beregszászi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – A megyében magasan a Bereg-vidéki pontvadászat a legerősebb, legszínvonalasabb. Ezt támasztja alá, hogy tavaly négy csapat az utolsó fordulóig harcolt a bajnoki címért. Reméljük, hasonló izgalmakban az idén is részünk lesz. A beregszászi járási bajnokság a hét végén tizennégy alakulat részvételével rajtolt. A bajnoki cím sorsát főleg az dönti el, ki mennyit tud áldozni a futballra. A pályák jók, az elmúlt években több csapat is javított a körülményeken, idén várhatóan Bátyúban és Bakoson építenek új öltözőt, zuhanyzót. A játékvezetéssel mint mindenhol, nálunk is gondok voltak, idén megpróbálunk jobban odafigyelni és a kiemelt találkozókra magasan kvalifikált bírókat vezényelni.

Hosszú évek tervezgetése után idén az ungvári járási mintára a beregszásziban is elindulna a másodosztály. Szeretnénk, ha a szerényebb költségvetéssel rendelkező csapatok is labdába rúghatnának. Folyamatosan egyeztetünk a csapatokkal, a tervek szerint egy hónapon belül rajtolna a pontvadászat. Eddig öt együttes jelezte indulását: Tiszacsoma, Bene, Kaszony, Remete és Beregújfalu. Minimum nyolc alakulattal lenne értelme elkezdeni – mondta Bidzilja Pál.

Két meglepetéseredmény is született az első fordulóban. Badalóban, a Főnix 7–1-re múlta felül a Dédai FC-t és Zápszonyba, pedig a hazaiak, igaz csak egy góllal, de megverték a bajnokesélyes Gátot. További eredmények: Kovászói FC–Nagybégányi FC 1–0, Beregszászi Zirka–Nagyberegi FC 4–1, Csetfalvai FC–FK Bakos 2–5, Mezővári FC–Gecsei FC 2–2, Jánosi FC–Bátyúi FC 0–0.

A Munkácsi járás négy fordulón van túl

A Munkácsi járásban már javában zajlik a pontvadászat. Március 28-án 18 csapat részvételével rajtolt és a hétvégi negyedik forduló után nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de azért képet kaphatunk az erőviszonyokról. Viktor Svarc, a Munkácsi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke lapunknak elmondta, bár a körülmények nem ideálisak, eddig két rendbontást leszámítva nincs okuk a panaszra. – A tavalyihoz hasonlóan 18 gárda nevezett be, reméljük ugyanennyi finisel majd. Ugyanis tavaly két csapat visszalépett, egyet pedig a sorozatos rendbontások miatt tiltottunk el. A színvonalra nem lehet panasz, az évek óta megfigyelhető fejlődés nem állt meg. Kiélezett harc folyik minden egyes pontért. Sajnos idén sem tudunk megszabadulni a szurkolói rendbontásoktól. A tavaly is eltiltott Várkulcsa (Kljucsarki) ott folytatta, ahol abbahagyta. Idén Szernyén is felütötte fejét az erőszak. Mindkét csapatot figyelmeztettük, amennyiben újabb ilyen eset fordulna elő, több éves eltiltásra számíthatnak. Az elmúlt szezonban nem volt komoly panasz a játékvezetők munkájára, reméljük, ez idén is így lesz. Az elmúlt években a csapatok nagy figyelmet fordítottak a pályák és a stadionok állapotára. Öltözők, zuhanyozók, lelátók épültek. Viszont még vannak olyan falvak, ahol gondok merülnek fel. Ilyen a tavalyi bajnok alsókerepeci, valamint a barkaszói és várkulcsai stadion. Mindenhol problémát jelent az esős időjárás: nedvesek, mélyek a pályák.

Négy fordulót követően a Kölcsényi FC (Kolcsino) az egyetlen százszázalékos csapat a pontvadászatban. 12 ponttal vezeti a tabellát. A tavalyi bajnok Alsókerepec és a korábbi egyeduralkodó Beregrákos 8 ponttal követi az első helyezettet. A hétvégi negyedik forduló eredményei: Felsőkerepec–Makarja 0–2, Boboviscse–Lavki 1–2, Alsókerepec–Iványi 2–1, Romocsnica–Beregrákos 1–2, Sztanovo–Sztrabicsovo 2–0, Barkaszó–Szernye 3–1, Kolcsény–Dercen 2–0, Kljucsarki–Csinagyijevo 1–4.

Csúszik az ugocsai szezonkezdés

Döcögősen indul a futballszezon Ugocsában – nyilatkozta lapunknak Mindák Imre, a Nagyszőlősi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – A tervek szerint május 2-án veszi kezdetét a pontvadászat. Elhúzódott a téli és a járási kupasorozat, ezért csúszik a bajnokság kezdete. Folyik a csapatok regisztrációja. A mostani állás szerint 14 csapat lesz, de a szám még változhat. A gazdasági válság a járási focira is rányomta bélyegét. Kevés a szponzor. Kifogásolható a polgármesterek hozzáállása. A pályák és a stadionok rettenetes állapotban vannak. Ahogy más járásokban, tavaly itt is akadtak problémák a játékvezetőkkel. Kisebb rendbontások is előfordultak, ám kirívó esetek nem voltak. Mindent megteszünk, hogy növeljük a színvonalat, kirekesszük a renitenseket a stadionokból, de ez nem csak rajtunk múlik.

P. S. A jövőben lapunk kiemelten kezeli a magyarlakta járások labdarúgó-bajnokságait. Hétről hétre eredményekkel, olykor tabellákkal, a szövetség és a csapatok vezetőinek elemzéseivel tesszük változatosabbá, színesebbé rovatunkat.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó