2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Válságkezelő lehetőségdömping

A szakma egyes megállapításai szerint a még mindig tomboló gazdasági és pénzügyi krízis elsődleges oka nem más, mint az, hogy Ukrajna nem tudott strukturális reformokat végrehajtani. Emiatt pár év alatt az ország gazdasága néhány nagyvállalat függvényévé vált. A még működő iparvállalatok elavult technikákkal és technológiákkal dolgoztak és dolgoznak, olyan eszközökkel és gépekkel, amelyek legfeljebb privatizálásuk idején számítottak korszerűnek.

A válság további velejárója a bankrendszer megingása, ami ahhoz vezetett, hogy az országban nem voltak megfelelő hitelforrások a gazdasági fejlődés és fejlesztések számára. Vagy ha volt is valamennyi, olyan magas kamattal, amilyen a világ egyetlen államában sincs.

Üzleti körökben állítják: Ukrajnában pénzügy éhség van, amelyért az Ukrán Nemzeti Bank a felelős, mivel indokolatlanul magas kamatlábbal hajtott végre refinanszírozást, próbált több pénzt kihelyezni a gazdaságba. A dolog szépséghibája, hogy a pénzintézmény által kiadott eszközöket nem a gazdasági tevékenység hitelezésére fordították, hanem a valutapiacra került. Ennek eredményeként a hrivnya árfolyama több mint hatvan százalékot esett.

Létezik továbbá olyan nézet, amely szerint a kivezető út a bankok államosítása, a fogyasztás ösztönzése és az agrárszféra felfuttatása. A pénzügyi krízis fogyasztási válsághoz vezetett, az pedig gazdasági összeomlást generált. Innen ered a kilábalás logikája. Ösztönözni kell például az egykoron szebb napokat látott hazai autógyártást. De vajon ki vásárolja majd meg ezeket a gyártmányokat, ha nincs rá pénz?

A pénzügyminiszter szerint a kormánynak biztosítani kellene az ingatlan-hitelek egyenes dotálását legalább arra a két-három évre, míg az ország leküzdi a válságot, ami viszont elképzelhetetlen a bankok újratőkésítése nélkül. A szektorba vissza kellene fordítani azt a tőkemennyiséget, amely a recesszió kezdete előtt halmozódott fel, s amely a hrivnya árfolyamának jelentős esése és a betétek rohamos mértékű kivonása, továbbá a hitelrészletek ki nem fizetése miatt keletkezett pénzintézeti veszteségek folytán tűnt el.

Ötlet és lehetőség a kilábalásra van tehát garmadával. Közülük legalább egyet ragadnánk meg, máris szebbek, könnyebbek lennének hétköznapjaink.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó