2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Esélyegyenlőség: segít a szomszéd

A nők esélyegyenlősége volt a témája a KulturElle alapítvány Ungváron szervezett konferenciájának. A polgármesteri hivatalban egybegyűltek az Útikalauz 2006–2010 programtervnek megfelelően cseréltek véleményt a témáról.

A több mint ötven ukrajnai és magyarországi résztvevő megismerkedett a szomszéd államok reális esélyegyenlőségi helyzetével. A fórumon tanulmányozták, Magyarországon hogyan küzdenek a nők hátrányos megkülönböztetése ellen a politikai életben, a gazdasági szférában, valamint a családon belül. Az összejövetelen, melyen Herczog László, magyar szociális és munkaügyi miniszter, valamint Sziklavári Vilmos, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja is jelen volt, számos érdekfeszítő előadás hangzott el. Dunai Irén, a Magyar Munkaügyi Minisztérium osztályvezető-helyettese a családon belüli erőszak ellen folytatott harcról beszélt, ismertette a sértettek védelmének gyakorlatát. Mint mondta, ha nem kezelik, mind az áldozatot, mind az elkövetőt mentálisan, az társadalmi feszültségek forrása lehet. Eleve probléma és nem természetes, ha egy társadalomban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a nők a férfiakéval azonos jogokkal rendelkeznek. Elengedhetetlen a társadalmi tudatformálás, ezen belül az egyén személyes felelősségének a hangsúlyozása, megerősítése és számonkérhetősége. Vég Viktória, a Magyar Igazságügyminisztérium tanácsadója az emberkereskedelem felszámolására tett erőfeszítésekről számolt be. Inna Szabados, a Veszta kárpátaljai nőszervezet elnöke a nők áruba bocsátásának megakadályozásáról tájékoztatott, Oleg Murtazin, az Ungvári Városi Tanács osztályvezetője az önkormányzatoknak a nők jogegyenlőségét biztosító szerepéről beszélt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a szebbik nem mint vezető, szakmai elismertségének növelése, a társadalompolitikába való minél aktívabb bevonása, a sztereotípiák eltörlése terén még rengeteg a tennivaló.

Ahhoz, hogy az emberek hozzáállását helyes irányba tereljük, már fiatal korban, a szocializáció folyamatában el kell kezdeni a nevelésüket. Mi azon dolgozunk – mondta el Marjana Kologyij, a Ungvári Nemzeti Egyetem keretében működő megyei esélyegyenlőségi oktatási központ vezetője –, hogy a két nem kapcsolatában megszűnjenek a nézetkülönbségek, hogy fiataljaink felnőve ne pazarolják energiájukat szükségtelen és megalapozatlan konfliktusokra.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó