2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Megújult a képtár

Magyarország a kiemelt nemzeti jelentőségű intézmények támogatásának programja keretében az elmúlt években több millió forinttal járult hozzá a Tiszapéterfalvai Képtár felújításához. Sokat segítettek a tiszaháti vállalkozók is. Az intézmény immár formájában és felszereltségében is európai színvonalú, így otthont adhat alkotótáboroknak is.

Szabó Vilmos, a magyar külügyminisztérium államtitkára Tiszapéterfalván átnyújtotta Borbély Idának azt az emléktáblát, amely hirdeti, nemzeti jelentőségű intézmény az általa igazgatott képtár. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy további támogatásokban részesül majd.

– A képtárat az elmúlt három évben szinte teljesen sikerült felújítani. Ez nem csak az itt élőknek, a kárpátaljai közösségnek fontos és nagy érték. Az összmagyarságnak is az, hiszen nemzeti identitásunk megőrzését szolgálja – hangsúlyozta az államtitkár.

Gajdos István az egybegyűltekhez szólva aláhúzta: mindig nagy öröm, ha egy könyvtár, kultúrház vagy képtár felújítását ünnepelheti a közösség. A kultúra ugyanis megtartó erőként fogja össze nemzetünket.

– Meggyőződésem, hogy a Tiszapéterfalvai Képtár ugyanolyan meghatározó védőbástyája a kultúrának Ugocsában, mint a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Beregszászban és tágabb környezetében. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatta, és mindig is támogatni fogja a nemzeti jelentőségű intézményt, amit annak idején Bíró Andor álmodott meg és hozott létre – emelte ki beszédében az UMDSZ elnöke.

– A képtár nem csupán szellemi táplálékot kíván nyújtani, hanem kulturális, idegenforgalmi központként akarja szolgálni a közeljövőben azokat, akik ellátogatnak a községbe. Idén nyáron a skanzenben a kúriát, a parasztházakat és a Fogarassy-kastélyt szeretnénk felújítani, amiben partnerünk az öt községet összefogó önkormányzat is – jegyezte meg Zubánics László. A Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány elnöke megköszönte a sok munkát és támogatást Tóth Bálint vállalkozónak, az UMDSZ Nagyszőlősi Járási Szervezete elnökének.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó