2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Bejelenthetik a gázárcsökkentést
Egyelőre csak 2010-re biztosítana kedvezményt a Gazprom

Akár már a héten megszülethet az új orosz–ukrán gázár-megállapodás. Bizonyos források tudni vélik, a jelenlegi 334 dolláros tarifát 250–260 dollár körülire mérsékli a Gazprom. Az Ukrajnának szánt engedmény éves szinten hárommilliárd dolláros bevételkiesést okozhat az orosz gázmonopóliumnak.

Az újabb találgatások annak kapcsán merültek fel, hogy a hét közepén Kijevbe várják Dmitrij Medvegyev orosz elnököt. Csütörtökön pedig a két szomszédos ország kormányközi bizottsága ülésezik, amin legalább egy tucatnyi megállapodás és memorandum elfogadására számítanak. Jól értesült források szerint az egyik ilyen dokumentum a gázár idei és jövőbeni alakulására vonatkozhat. A Vedomosztyi orosz kiadvány a Gazpromhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy 20–25 százalék körüli árcsökkentésre számíthat a Naftogaz. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy 250 és 260 dollár között alakulna ezer köbméter orosz földgáz ára, szemben a mai 334 dollárral. Állítólag egyelőre csak az idei ármódosításról egyeztek meg a felek, hogy mi lesz később, az sok mindentől függ. Így aztán érvényben marad az Ukrajna számára igen kedvezőtlen, tavaly januárban aláírt kétoldalú szerződés, annak csak kiegészítése lenne a 2010-re vonatkozó kedvezmény.

Persze Moszkva azt sem adná ingyen, nagyon is megkéri az árát. A Vedomosztyi értesülései szerint Ukrajna három területen kompenzálná az árcsökkenést. Cserébe Moszkva 2015-ig szóló szerződéseket kapna fűtőanyagblokkok szállítására az ukrajnai atomerőművek számára, továbbá ők építhetnék meg a hmelnickiji atomenergiaipari létesítmény két új reaktorát, valamint részesedéshez jutnának a kremencsuki kőolaj-feldolgozóban. Érdekesség, hogy az idézett lap nem tér ki az elsődleges elképzelésre, mármint hogy Moszkva szerepet vállalna az energia-tranzitrendszer üzemeltetésében.

Ami az április 22-re tervezett kormányközi bizottság ülését illeti, várhatóan az atomenergetikai együttműködés, az agrárium, a telekommunikáció, az űrkutatás és más közös fejlesztések terén születhetnek konkrét projekt-megállapodások Kijev és Moszkva között. Kiszivárgott még, a Mikola Azarov vezette ukrán kabinet leginkább arra törekszik majd, hogy a 2010-re kialkudott árcsökkentés mellett foglalják szerződésbe az ún. kiinduló bázisár kisebb mértékét is. A tavaly aláírt kontraktusban ez 450 dollár, s az energiaárak világpiaci változásaiból kiindulva negyedévi ciklusokban határozzák meg az éppen aktuális díjat. Az ukrán fél az említett bázisértéket szeretné mérsékelni, minimum 100 dollárral, de a legmerészebb tervek annak egészen 270 dollárra történő módosítását remélik.

Az orosz gázár alapjaiban határozhatja meg az ország gazdasági helyzetének alakulását. Az új vezetés az eddigi, indokolatlanul magas tarifák jelentős csökkentésétől várja az ipar fellendülését, annak eredményeként pedig a versenyképesség javulását, a hitelezés újraindulását.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó