2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Veszélyes a vulkáni hamu?

Amint az a magyarországi hírközlésekből kiderült, az izlandi vulkánkitörést követően a hétvégén többszörösére, helyenként nyolc-tízszeresére nőtt a levegő légszennyezettsége. Szegeden például a korábban tapasztalt köbméterenkénti 10–30-ról péntek éjfél körül 150 mikrogramm fölé emelkedett a levegőben a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10) koncentrációja. (A napi egészségügyi határérték 50 mikrogramm). Vajon nem jelentett-e veszélyt az az egészségre, kérdeztük Vaszil Szkriptől, a megyei tüdőgondozó főorvosától.

– Amennyiben a vulkáni hamu a légtér alsó részébe került, akkor az abban lévő gázok és nehézfémek károsíthatták a szabadban tartózkodók, különösen az asztmások, tüdőbetegek egészségét, azaz állapotuk valamivel rosszabbodhatott. Ám mérgezéstől nem kell tartani, ahhoz hónapokon át kellene szennyezett levegőt szívni, hogy jelentősen károsítsa egészségünket. Nem történt olyan mértékű környezetszennyezés, hogy figyelmeztetni kellett volna a lakosságot – nyugtatott meg a szakember.

A kárpátaljai szakemberek tegnap délelőtt elemezték, van-e ránk valamilyen hatással az izlandi vulkáni hamu, tájékoztatta lapunkat Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője.

– Mivel vidékünkön egyetlen olyan eszköz sincs, amellyel mérni tudnánk a felső légrétegek szennyezettségét, csak a különböző forrásokból beszerzett adatokra támaszkodhatunk – mondta a szakember. – A legmegbízhatóbb forrásnak a műholdas felvételeket és méréseket tekintjük. Ezek szerint Kárpátalja felett szinte semmit nem lehetett észlelni a kontinens légi forgalmát megbénító hamuból. A felhő tőlünk jóval északabbra vonul Szentpétervár és Moszkva irányába.

– Korábban önök is juttattak mérőműszereket a sztratoszférába.

– Azok meteorológiai szondák voltak és nem a légszennyezettség vizsgálatára szolgáltak. Két éve azonban pénzhiány miatt ezeket a méréseket is beszüntettük.

– Kihathat-e vidékünk időjárására az izlandi vulkánkitörés?

– Ennek nagyon kicsi az esélye. A hamunak igen magas légrétegekbe kellene kerülni, hogy kiváltsa az üvegházhatást, beárnyékolja a napot. Vidékünk klímájára biztosan nem lesz hatással. Ha eljut is felénk valamicske belőle, a gyakori esőknek köszönhetően kimosódik a légtérből és a talajon csapódik le.

M. T.–B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó