2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Kulturáltan iszunk vagy vedelünk?

Sör- és vodka-centrikus világunkban olybá tűnik, hogy a kulturált borfogyasztás a múlté. Egy-egy fesztivál ugyan cáfolni látszik eme állítást, de vajon mi a tapasztalata a vendéglősnek? Kelendő-e a hegy leve?

– Évek óta a szakmában van. Valóban elkeserítő a helyzet?

– A magyarországi vendégekben a borkultúra, a bor szeretete eddig is megvolt, és megvan, ezért számukra nem újság, ha elmennek egy minőségi borkóstolóra. Sőt, úgy tűnik, igénylik is azt. Már csak becsületből és hagyományőrzésből is. Az Ukrajnából és az Oroszországból érkezőkről már nem mondhatom el ugyanezt. Többre értékelik a tömény szeszes italokat. Ha mégis bort isznak, nem a minőséget kérik, hanem azt, hogy ütős legyen. Sajnos ugyanaz jellemzi az úgynevezett házi borokat, s bizony ezek fogyasztója sem az ízek, zamatok élvezete miatt nyúl a pohár után.

– Előny-e az, hogy immáron tizedszer rendeztek borfesztivált Beregszászban, s a falusi turizmus is "ostorhegyen" tartja ezt a témát?

– Határozottan állíthatom, hogy igen. A tokaji bort az egész világon ismerik, a beregszászit azonban még nem. De jó úton járunk, a sikerért azonban mint az élet minden területén, itt is meg kell dolgozni. A Bereg-vidéki borászoknak már ma sem kell szégyenkezniük, nyugodtan állhatnak az "inkvizíció" elé. Bármelyik környékbeli pincészetbe, borházba látogat el a vendég, nem csalódik.

– Kérnek-e tanácsot a betérő vendégek, hogy melyik ételhez milyen bor illik?

– Szinte minden esetben. Mi pedig, mi sem természetesebb, segítünk a választásban és persze, csináljuk a reklámot. Hiszen mi is tudjuk, a jó bornak is kell cégér!

– Miket ajánlanak?

– Elsősorban azokat a fajtákat, amelyeket még kevésbé ismernek.

– Elmondhatjuk, hogy reneszánszát éli a minőségi borfogyasztás?

– Ha ma teljes egészében még nincs is így, nagyon remélem, hogy a következő nemzedéknél már mindenképpen igaz lesz ez az állítás.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó