2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Borbarátok Beregszászban

A Bereg-vidéki gazdák vallják, hogy a jóistennek mindig gondja volt rájuk. Egész Európában nem található olyan egybefüggő, szőlőtermesztésre alkalmas hegylánc, amilyen Beregszásztól kiindulva közel 50 km-en át, Nagymuzsalyon és Benén keresztül egészen a Borzsa partján elterülő Kovászóig húzódik. Nem véletlen, hogy ezeken a domboldalakon már 800 évvel ezelőtt is szőlőt érlelt a napsugár...

Beregszászban hétvégén tizedszer ülték meg a bor ünnepét. A nemzetközi fesztiválra több ezren érkeztek határon innen és túlról, hogy megízleljék az itteni hegyek levét, ismerkedjenek e kies táj kultúrájával, szokásaival.

A Szent Vencel Borrend nagymestere, Bihari András köszöntőjében kifejtette, örvendetes, hogy a borkultúrának nagyobb a tekintélye. A vendégek nemcsak a vidék borászainak nedűit, hanem a nagyüzemi módon készített italokat is megkóstolhatták.

– Mindenütt a világon értéke van a jó bornak. Örömmel tapasztalom, hogy a kulturált borfogyasztás újra reneszánszát éli – hangsúlyozta.

– Évről évre nő az érdeklődés e rendezvény iránt, ami nagy öröm az itteni termelőknek. Borturizmus nélkül szegényebb lenne a Beregszász vidékéről kialakult kép. Hiszem, hogy a beregi bor igazi márkává válik – fogalmazott Gajdos István, Beregszász polgármestere.

Csizmár Béla a hordókészítés fontosságát hangsúlyozta. A bor nemes ital, nem mindegy, miben tárolják. Nem csak a borászokat, hanem magát a nedűt is tisztelnünk kell, fogalmazott a járási tanács elnöke.

– Évezredek óta igaz, hogy a borfogyasztás a közösség kultúrájának része. Ezért ez a közösség ünnepe is, amely nem ismer határokat – jelentette ki Bársony András, Magyarország ukrajnai nagykövete.

Hagyomány, hogy a Szent Vencel Borrend minden évben új borlovagokat avat. Idén sem volt ez másként. Elsőként Bacskai József, a beregszászi magyar konzulátus főkonzulját ütötték lovaggá.

A színpadon zajlottak az események, a sátrak között közben folyt az értékelés.

– Honnan érkeztek? – kérdeztük az egyik többfős csoport tagjait.

– Lembergből. Már többször jártunk Kárpátalján, nagyon tetszik ez a vidék. És a rendezvény is kitűnő. Jók a borok, az ételek, a hangulat, egyszóval minden.

A műsor befejeztével a zsűri is elkészült a borok minősítésével. Vajon ki nyeri idén az érmeket, kérdezgették egymástól a jelenlévők.

Kezdjük a harmadik helyezettekkel. Bronzérmet nyert: Jakab Sándor, Varga Béla, Nagy Sándor és Sass Zsolt. Ezüstérmes Vitalij Kuzma, Vígh József, Vaszil Antalovszkij és Bíró Ernő. A legfényesebb érem Vitalij Kuzmának, Varga Bélának, Vidkovinec Pálnak és Nagy Sándornak jutott.

A nagyüzemi készítésűek közül az aranyérmet az Aisberg Kft., az ezüstöt és a bronzot pedig a Cotnar Kft. vihette haza.

Idén első alkalommal adták át az előző év legjobb borásza díjat, ezt a kígyósi Nagy Sándor kapta meg.

A magyar külügyminisztérium Újjászületésért különdíját Szabó Vilmos államtitkár nyújtotta át a benei Parászka Györgynek és a beregszászi Bihari Andrásnak.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem különdíját az Aisberg és a Cotnar vállalatok kapták. A díjat Jávor András rektorhelyettes nyújtotta át.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó