2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szak-Tár
Hány utód maradjon?

A legtöbb háziállat több kölyköt hoz a világra, mint amennyit fel tud nevelni.

A fölösleges számú egyedeket elveszik az anya alól, és dajkaságba adják egy másik anyaállathoz. Mindenképpen körültekintően kell eljárni, mert a fészek megbolygatása, az erős anyai ösztönű, idegesebb jószágokat ingerli, nyugtalanítja, ha nem vigyázunk összetaposhatják a megmaradt kicsiket. Úgy osszuk el őket, hogy lehetőleg nyolc kerüljön minden fészekbe.

Szabad földbe kerülhet a zöldbab

Ha a napi középhőmérséklet elérte a tíz fokot, szabad földbe vethetjük a zöldbabot.

Sovány talajon a tápoldatos beöntözés fokozza a koraiságot. Tíz liter vízben oldjunk fel nyolc dekagramm pétisót, tizenhat dekagramm szuperfoszfátot és hat dekagramm kénsavas kálit. Ebből az oldatból tövenként fél litert adjunk.

Vegyük vagy neveljük?

A keltetési idény közepén járunk.

A csibék az első napokban harminckét fokos hőmérsékletet igényelnek. Ennek hiányában összebújnak, mégpedig olyan szorosan, hogy az alsók meg is fulladhatnak. Ha ennél magasabb a hőmérséklet, akkor nyitott csőrrel lihegnek. Mindkét esetben azonnal cselekedni kell, mert a gyenge állatkák nagyon hamar elpusztulnak. Aki kételkedik abban, hogy biztosítani tudja ezeket a feltételeket, annak inkább az előnevelt vásárlása ajánlható.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó