2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A házinyúl kokcidiózisáról

A nyúlketrecekben megjelent a nyulak első idei nemzedéke. Több tenyésztő minden kockázatot vállalva már lefialtatta az anyák nagy részét.

– Mit kell tennünk ahhoz, hogy zavartalanul fejlődjenek, hogy néhány hónap múlva vágásérett nyulakat kapjunk? – kérdeztük a szakembert, Szidor Imre állatorvost, a Magyar Állatorvosok Világszövetségének alapító tagját.

– A kokcidiózis a nyulak egyik legveszedelmesebb betegsége, amely tetemes kárt okozhat. A kokcidiumok igen apró véglények, a nyulak vékony- és vastagbelében, valamint az epeerekben élősködnek. Egészséges nyulakban is előfordulhatnak anélkül, hogy betegséget idéznének elő.

– A fiatalabb vagy az idősebb állatokra veszélyes ez a betegség?

– A kedvezőtlen körülmények között tartott fiatal állatok vagy a csökkent ellenálló képességű idősebb nyulak súlyosan megbetegedhetnek, és ilyenkor az elhullás tömeges méreteket ölthet. A bélkokcidiózis a legtöbb áldozatát fiatal, négy-tizenkét hetes korú nyulak közül szedi, ezért sok tenyésztőnél a felnevelés eredményességét is veszélyezteti.

– Hogyan lép fel az infekció?

– A fertőzés látszólag egészséges, ám kokcidium-hordozó nyulak bélsarával szennyezett takarmánnyal, ivóvízzel, illetve alommal történik.

– Mit észlelünk ilyenkor?

– A beteg állatoknál hasmenés és enyhe felfúvódás észlelhető. Az állatok lázasak, étvágyuk csökken, a szokásosnál több vizet isznak, lesoványodnak, egyre inkább leromlanak. Egy részük minden előzmény nélkül hirtelen elpusztul. Felbontásukkor azt látjuk, hogy a bél nyálkahártyája kipirult, duzzadt, hurutos nyálkával fedett.

– Mi a helyzet a májkokcidiózissal?

– A májkokcidiózis vagy epeérkokcidiózis iránt a négy-nyolchetes nyulak a legfogékonyabbak. A fertőzőképes véglények a májban, az epeerek hámjában telepednek meg, roncsolják azokat, és hámburjánzást idéznek elő. A betegség lassú, idült lefolyású, öt héten túl is elhúzódhat, tünetei határozatlanok. Boncoláskor a máj felületén és metszéslapján a megvastagodott erek kölesnyi-borsnyi szürkés-sárga gócok alakjában láthatók.

– Miként védekezhetünk a szóban forgó betegségek ellen?

– A megelőző védekezésnél nagyon fontos, hogy a ketreceket, az etető és itató edényeket rendszeresen tisztogassuk. Az utóbbiakat úgy helyezzük el, hogy az állatok se belelépni, se beleüríteni ne tudjanak. Ajánlatos rácsos padlózatú ketreceket alkalmazni, a trágyát naponta takarítsuk el. A takarmányozás teljes értékű legyen. Jó tudni, hogy a levágott beteg állatok húsa fogyasztásra alkalmas, csupán az elváltozott belső szervet kell megsemmisíteni.

– Van-e gyógyszer e betegségekre?

– A kezelésre szulfanamid-készítményeket ajánlanak az állatorvosok. Ugyanakkor eredményes lehet a takarmányhoz öt százalék ultraseptyl port keverni. Ezt hét napon keresztül adagolva érhetünk el eredményt. Hatásosak továbbá a sulkoform és a phykokcin gyógyszerek is. Ezekenkívül többféle, a kokcidiózis kezelésére alkalmas készítmények is léteznek, amelyet a szakember előírása szerint ajánlatos adagolni. A tápboltokban már nálunk is kapható a nyulak számára készített takarmány, ezek közül egyesek már eleve tartalmazzák a kokcidiózis elleni szereket is.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó