2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Ha tavasz, akkor virágok

A tavasz beköszöntével a legtöbb ember igyekszik minél több és színesebb virággal beültetni kiskertjét, teraszát, erkélyládáját. A fajták iránti igényekről, valamint termesztésük feltételeiről Cseh András kisvállalkozót kérdeztük, aki több mint húsz éve kertészkedik. Termékeit Beregszász egyik legismertebb virágboltjában, a Nefelejcs szaküzletben értékesíti.

– Ilyenkor tavasszal melyek a legkeresettebb virágok?

– Tavasszal inkább a színes virágokat keresik. Ezek kerülnek a kiskertekbe, kaspókba, esetleg a balkonládákba. Elsősorban a futó és álló muskátli, a szurfinia, a petúnia, a szalvia, valamint a bársonyvirág kelendőbb.

– A forgalmazott dísznövényeket önök nevelik?

– Növényeink többségét mi magunk. A muskátlik szaporítását még ősszel megkezdtük dugványozással. A tél folyamán alacsony fűtést biztosítottunk a töveknek. A kaspókba, cserepekbe történő kiültetést januárban végeztük, akárcsak a szurfiniáét. A nagyvirágú bársonyvirágot márciusban vetettük szaporító ládába, április végén szabadföldbe. E dísznövényt állandó helyére május második felében ajánlott kiültetni, figyelembe véve, hogy napfény és melegigényes.

A vetést és előnevelést egy 8 méter széles, 40 méter hosszú fűtött fóliában végzik. Az asztalok alulról kapják a meleget optimális hőmérsékleti feltételeket biztosítva a csírázáshoz és a kihajtáshoz. Termesztő közegnek ivano-frankivszki tőzeget használunk, amely véleményem szerint a nálunk forgalomban lévők közül a legjobb. A tőzeghez érett magházföldet keverünk a jobb tápanyagellátás céljából.

– A felsoroltak közül nálunk mi a legpiacképesebb?

– Az utóbbi időszakban az álló muskátlik és a petúnia iránt a legnagyobb az érdeklődés. A muskátli népszerűségénél sokat nyom a latban, hogy viszonylag igénytelen. Azoknak, akik most fontolgatják a virágvásárlást, azt tanácsolom, mindenképpen igyekezzenek a környezetük adottságainak, fényviszonyainak megfelelően dönteni. A petúnia például a napsütötte helyeket kedveli. Fontos a rendszeres tápanyag-utánpótlás, amihez mára már nagyon jó komplex tápoldatok vannak forgalomban.

– A vásárlók mennyire nyitottak az új dolgokra?

– Kedvelik az újdonságokat. Ha eleinte csak néhány tövet is, de vásárolják az újabb fajokat. Az ismertebbek különböző szín- és alakváltozatai is közkedveltek. Tapasztalataim szerint a legtöbben a piros és élénk színű virágokat kedvelik, ez szinte minden növényfajra igaz.

– Tisztában vannak-e a virágfajok nevelési feltételeivel?

– A Nefelejcs virágboltban szakképzett értékesítők dolgoznak, így tanácsot tudnak adni, mire figyeljenek oda a nevelésnél.

– Ejtsünk néhány szót az árakról is.

– Sajnos mint mindennek, a dísznövények ára is emelkedett, de ez elsősorban a magasabb önköltségnek köszönhető. Példaként említeném a műtrágyafélék és a tőzeg drágulását. A muskátlitövek jelenleg öt-hat, (a kaspóban árultak 25), a petúnia pedig három hrivnyába kerül, de ez valószínűleg csökkeni fog. Az árakra befolyással van a megnövekedett konkurencia is.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó