2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-Tár
Meggyilkoltak egy régiós politikust

Kiégett autójában, elhagyatott helyen holtan találták a Régiók Pártja szimferopoli járási szervezetének alelnökét.

Volodimir Papunov holttestét még szombaton lelték meg. A rendőrség szerint szándékos emberölés történt. A járási önkormányzat régiós képviselőjének agrárvállalkozása is volt. Azt még nem tudják, hogy céges ügyeivel hozható-e kapcsolatba a gyilkosság, vagy pedig politikai indíttatású a leszámolás.

Megvesztegették, letartóztatták

2,4 millió hrivnya csúszópénz elfogadása miatt őrizetbe vették az egyik Kijev megyei járási közigazgatás alelnökét.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az illető egy kilenc hektáros földterület magánkézre játszásáért kapta a tekintélyes összegű hálapénzt, de nevét és a járást a további nyomozásra való tekintettel nem nevezték meg. Az eset múlt héten történt, pár nappal azután, hogy Hmelnickij megyében is hasonló korrupciós jogsértésért tartóztattak le egy járási vezetőt.

Új vezetők a járások élén

Mint arról a megyei állami közigazgatás sajtószolgálata beszámolt, Viktor Janukovics elnök rendelete nyomán új elnököt neveztek ki több kárpátaljai járás élére. Az Ungvári járásban Bordás István, a Munkácsiban Vaszil Lazar, a Nagyszőlősiben pedig Rezes Károly lett a közigazgatás elnöke.

Istentisztelet Kijevben

A kijevi magyar reformátusság ma is ragaszkodik gyökereihez. Ezt nem csupán az aktivitása jelzi, hanem az is, hogy másfél évtizede hivatalosan is bejegyezték a gyülekezetet. Az istentiszteleteket Pocsai Vince lelkész tartja. Legutóbb éppen a feltámadás ünnepe jegyében került sor az alkalomra. A kijevi magyar reformátusok sajnos nem rendelkeznek saját templommal, ezért kénytelenek más egyház vendégszeretetét élvezni. Elsősorban a lutheránusok szokták kisegíteni őket. A lelkipásztor szerint a jelenlegi helyzetből egy saját imaház létrehozása jelentheti a kiutat.

Mobil-röntgen a járásnak

Vadonatúj mobil-röntgennel gazdagodott a szerednyei kórház. Az ungvári járási település egészségügyi intézménye Japán ukrajnai nagykövetsége révén jutott hozzá az egymillió hrivnya értékű műszerhez. A külképviselet egy olyan program keretében járult hozzá a műszer beszerzéséhez, amely támogatja az ukrán nonprofit intézmények – iskolák, kórházak, óvodák, kutatóműhelyek – fejlesztését. A röntgen révén lehetővé válik a járás huszonkét különböző településén élő romák rendszeres szűrése.

Nőtt a veszteséges vállalatok száma

Mindössze egyetlen hónap leforgása alatt 5,4 százalékkal nőtt a veszteséges vállalatok száma Kárpátalján. Ennek következtében a megyében jelenleg működő cégek 32,4 százaléka nem rentábilis, nem képes még önmagát sem fenntartani. A termeléskiesés összege havonta meghaladja a százmillió hrivnyát, ami nem a gazdasági válságból történő kilábalást, hanem további hanyatlást jelez.

Opel hamis papírokkal

Valótlan adatokat tartalmazó okmányokkal igazolta az asztélyi határátkelőn egy külföldi, hogy övé az általa vezetett Opel személygépkocsi. A román állampolgár Magyarország felől lépett az ukrán vámterületre. A szakértői vizsgálat megállapítása szerint a felmutatott iratok fénymásolóval készültek. Csempészési kísérlet alapos gyanújával eljárást indítottak a negyvenéves román férfi ellen és elkobozták a mintegy negyedmillió hrivnya értékű vadonatúj gépkocsit.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó