2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mentálhigiénés tréning könyvtárosoknak

Lassan egy éve, hogy partnerségi megállapodást kötött a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a magyarországi Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézete.

A két intézmény együttműködése a különböző fejlesztési és oktatási programok megvalósítása terén azóta töretlen. Az idei első program a kapcsolatépítés és konfliktuskezelés témakörben szervezett továbbképzés volt. A napokban pedig egy mentálhigiénés tréningre került sor Beregszászban, melyen az Ungvári, a Beregszászi és a Nagyszőlősi járás könyvtárosai vettek részt.

– A kétnapos rendezvénynek elsősorban az volt a célja, hogy a könyvtárosok megismerkedjenek a legújabb technológiákkal. Két hete egyébként Nyíregyházán volt hasonló képzés, s rövidesen ugyancsak az anyaországban kerül sor a Könyvtárosok Nemzetközi Találkozójára, ahol Kárpátaljáról hatan vesznek majd részt.

Zubánics László, a KMMI elnöke hangsúlyozta, bár az utóbbi időben jelentősen növekedett a felsőfokú képesítéssel rendelkező könyvtárosok száma, de ezt a fajta tudást érdemes folyamatosan frissíteni, hiszen már a könyvtárak világába is beszivárog az informatika. Az elmúlt években ilyen típusú fejlesztésre már több programot is indítottak Kárpátalján. Helyenként elméleti, máshol pedig gyakorlati szinten valósítják meg, s azért tréningek formájában, mert egyszerűbb az oktatókat "mozgatni", mint a könyvtárosokat Magyarországra utaztatni.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó