2010. április 20., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 58. (921.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Nemzetközi Bolyai Napok

Aknaszlatinán gyűltek össze a Kárpát-medencében működő, Bolyai János nevét viselő oktatási intézmények képviselői.

Felvidék, Erdély, Kárpátalja és Magyarország kilenc tanintézetéből tanárok kíséretében nyolcvan diák adott találkozót egymásnak, hogy a tudományok királynője, a matematika témakörében mérje össze tudását, gondolatokat cseréljen, illetve megismerkedjen vidékünkkel.

A háromnapos rendezvény ünnepélyes megnyitóját a helyi középiskolában tartották. Ezt követően a bolyaisok koszorút helyeztek el a sztalini terror áldozatainak emlékművénél. A Szent Anna Római Katolikus Óvodában Puliszka Éva vezetőnő köszöntötte a vendégeket, majd az intézmény apróságainak műsora következett, akik népviseletbe öltözve énekeltek és táncoltak. A művészeti iskolában tartott rendezvényen a sok tehetséges tanítvány előadása közül kiemelkedett Szenykiv Róbert hegedűszólója, aki a Monti-csárdás dallamait csalta elő a húrokból. Hasonló tapsvihart kapott a nemzetközi hírnévvel is rendelkező Bel-Canto énekegyüttes (vezetője Szenykiv Mónika).

A matematikaversenyen az első helyet az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola csapata nyerte meg. Második lett Ócsa (Magyarország), harmadikként a marosvásárhelyi iskolások végeztek. A Bolyai-kupa tehát egy évig Kárpátalján marad. 2011-ben Zentán rendezik a Nemzetközi Bolyai Napokat.

A szervezők tartalmas kísérőprogrammal várták a testvérintézményekből érkezőket, amelyben többek között a beregszászi színház előadása, a Vereckei- és Tatár-hágói kirándulás, a Szolyvai Emlékparkban tett látogatás is szerepelt. A gálaesten a helyi szlatinai tehetségek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Fellépett a középiskola Nefelejcs Táncegyüttese (vezetője Vajnági Adrienn), Nyeharasova Szvetlana tornász-akrobata. Mitru Barbara pedig magyar népdalokkal remekelt.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó