2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Teltházas rangadók – kevesebb légióssal

Vasárnap tizennégy csapat részvételével startol vidékünk legnépszerűbb sportágának pontvadászata. Szakemberek és szurkolók szerint a megyei labdarúgó- bajnokság az elmúlt években minőségileg új szintre emelkedett. Színvonalas, szervezett, kiélezett és izgalmas teltházas rangadók jellemezték a pontvadászatot. Ám nem sikerült megszabadulni a játékvezetői bakiktól és az olykor előforduló pályaszéli rendbontásoktól. A 2009-es szezon elszánt csapatokról, trónkövetelő újoncokról és gyengélkedő öreg rókákról szólt. Vajon mire számíthatunk az idén? – erről beszélgettünk Mihajlo Lanyo szakági vezetővel.

– A szakmabeliek azt állítják, a 2009-es volt az elmúlt tíz év egyik legkiélezettebb és legnívósabb pontvadászata. Lehet ezt überelni?

– Természetesen a labdarúgó szövetség évről évre mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje a bajnokság színvonalát és visszanyerje a sportág híveinek bizalmát. Azon fáradozunk, hogy remek hangulatú, teltházas mérkőzések jellemezzék a bajnokságot. Az igazat megvallva a gazdasági válság rányomta bélyegét a megyei labdarúgásra is, így korai lenne felhőtlen évadról beszélni. Ugyanakkor a színvonal nem csak a szövetségtől függ, hanem a klubok hozzáállásától is. El kell felejteni, hogy fordulókkal korábban eldől az érmes helyezések sorsa. Erre legjobb példa a tavalyi szezonfinis volt, hisz az utolsó fordulóban dőlt el minden.

– Amikor átvette a szövetség irányítását, 8–10 csapat játszott a bajnokságban. Ez tavaly 18-ra duzzadt, igaz, nem mindenki ért célba. Vasárnap 14 gárda részvételével indul a bajnokság. Ideálisnak mondható ez a szám?

– Ha reálisan nézzük, 12–14 csapat az ideális. Mérlegelni kell, mely alakulatok azok, melyek képesek anyagilag és színvonalasan végigvinni egy szezont. Tavaly bebizonyosodott, hogy nem mindegyik tud lépést tartani az élmezőnnyel, így idén csak a legjobbak maradtak, ami kiélezettebb párharcokat ígér.

– Milyenek az erőviszonyok?

– A bajnoki címért több csapat is ringbe szállhat. Elsőként a címvédő Beregvidéki FC-t említeném, amely a téli és a megyei kupasorozatban is biztató eredményeket produkált. De beleszólhat még az FK Polena, a Munkácsi FC és a Szerednyei FC is. Nem írnám le a Nagyszőlősi FC-t, a Nagybocskói Jalinkát, az Újdávidházai Medvigyet és a Kőrösmezői Hoverlát. Ezek is okozhatnak meglepetést.

– A tavalyi idény végén óriási port kavart az idegenlégiósok számának korlátozása...

– Nem éreztük magunkat kompetensnek ebben az ügyben, így ezt a döntést rábíztuk a klubelnökök tanácsára. Két javaslatot vitattak meg. Az egyik szerint hét légiósból csak öt játszhatna egyidejűleg a pályán, a másik esetben ötből három. A klubelnökök 8–6 arányban az utóbbinál döntöttek. A szövetség elismerte a többség akaratát és áldását adta rá. Természetesen szorgalmazzuk, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek az utánpótlás-nevelésre.

– Nincs olyan szezon, hogy ne legyen legalább egy játékvezetői baki. Mi jelenthet kiutat ebből a patthelyzetből?

– 2009-ben és az idén is ez a legnagyobb gond, amely ellen évek óta küzd a labdarúgó szövetség. Bár köztudott, hogy az emberi tényező okozta hibákat nehéz kiküszöbölni. Nem csak nálunk, hanem az egész országban, sőt az európai topligákban is hadilábon áll ezzel a játékvezetői testület. Természetesen megpróbáljuk megoldani ezeket. Kötelezővé tettük a találkozók rögzítését. Amennyiben valamelyik csapat nem tesz ennek eleget, büntetésre számíthat. A videofelvételek kérdéses eseteket dönthetnek el, s erre már tavaly is volt példa.

– Az elmúlt években sokat javultak a körülmények. Mi a helyzet a szezonstart előtt?

– A szövetség ellenőrizte a pályák állapotát és elmondhatjuk, hogy azok nagy része megfelel az előírásoknak, ám még mindig akad kakukktojás. A Beregszászi stadion kifogástalan, jó a sportpálya Munkácson, Szolyván, Nagyszőlősön, Szerednyén. Rekonstrukció folyik Ilosván, előrelépés figyelhető meg Kőrösmezőn és Rahón. Az Olekszandr Ledidával, a megyei közigazgatás elnökével folytatott megbeszélés során ígéretet kaptunk még 30–40 új műfüves pályára, melyek az idén átadásra kerülnek.

– Tavaly rég nem látott pályaszéli incidensek zavarták meg a nyugalmat. Mire számíthatunk az idén?

– Sajnos nem sikerült teljesen kiölnünk a szurkolókból az effajta viselkedést. Nehéz megtalálni a felelősöket. Megbüntetjük a klubokat, ami nem sok eredménnyel jár. A napokban rendőri vezetőkkel tárgyaltunk. Sikerült közös nevezőre jutnunk, és a jövőben vállvetve igyekszünk kiszorítani a futballhuliganizmust a kárpátaljai stadionokból. Az idén a bajnoki találkozók kiemelt rendészeti figyelmet kapnak.

– Mit jelent az, hogy nagyobb rendőri jelenlét, és ki finanszírozza mindezt?

– Minimum öt rendfenntartó lesz kivezényelve a találkozókra. Az ő feladatuk a közbiztonság és a belső rend védelme. Ha ez se vezet eredményre, eltiltással, kizárással, stadionbezárással sújtjuk a renitenseket.

Szabó Sándor

A hétvégi 1. forduló párosítása:

Beregvidéki FC–Újdávidházai Medvigy

Nagyszőlősi FC–Rahói Kárpáti

Ilosvai Buzsora–FC Borzsava

Nagybocskói Jalinka–Munkácsi FC

Ökörmezői Verhovina–FC Polena

FC Szerednye–Kőrösmezői Hoverla

Pisztraházai Meteor–Viski FC

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó