2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hamufelhő: világszerte 21 ezer járatot töröltek

A légi közlekedést veszélyeztető felhő miatt Anglia több légikikötője, Dániában a koppenhágai, néhány izlandi reptér és Norvégia teljes légtere le van zárva. Arra intik az utazókat, tájékozódjanak a légi szolgáltatóknál, és a honlapokon. Aki Izlandra készül, kerülje el a sziget délnyugati részét.

Az Izland felől érkező vulkáni hamu miatt már eddig is háromszáz járatot kellett törölni. Korábban lezárták a skót reptereket és a norvég főváros, Oslo légikikötőjét is. Norvégia csaknem egész területe, illetve Svédország északi része felett is tilos repülni. Az Izland felől érkező vulkáni hamuban található nagyon apró szikla-, üveg- és homokdarabok tönkretehetik ugyanis a gépek hajtóműveit, ráadásul a füst rontja a látási viszonyokat is.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel hat órával– közép-európai idő szerint 20 óráig – meghosszabbította a légtér zárlatát, amelyet a tűzhányó kitörése miatt rendeltek el. Világszerte összesen 21 ezer repülőgép-járatot töröltek. A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát. Az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése miatt napokig tarthat a káosz. Az izlandi egyetem egyik geofizikusa szerint intenzívebbé vált a vulkánkitörés, és semmi jele annak, hogy 40 órás működés után alábbhagyna a tevékenysége. A légi közlekedésben kialakult fennakadások még néhány napig eltarthatnak. A következő fél évben akár sorozatos fennakadások is lehetnek. Sok szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a vulkán aktivitása ingadozni fog, ami időnként veszélyeztetheti az európai légi közlekedést.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó