2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A Bereg-vidéki bor ünnepe

A Vérke-parti város főterén már tegnap reggel nagy volt a nyüzsgés: egész Kárpátaljáról érkeztek vállalkozók, kereskedők, hogy portékájukat kínálják a X. Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválra érkezett vendégeknek. A fából, vesszőből készített bútorok, borászati eszközök, a hamuban sült pogácsa, a finom édességek, természetesen a szőlő édes leve megvásárolható volt.

A város főterén igazi kavalkád részesei lehettünk.

– Csütörtökön, ha mondhatom úgy, a fesztivál nulladik napján ünnepélyes keretek között került földbe a város szőlészeti-borászati múltjának emléket állító emlékmű kapszulája. Sok munka, szervezés áll mögöttünk. Bízom benne, hogy a városunkba érkezett vendégek jókedvvel, vidám hangulatban térnek majd haza – mondta Galajda József főszervező.

– Köztudott, hogy a Bereg-vidék vetekszik a tokaji borvidékkel, hiszen hasonlóak a szőlészeti és borászati feltételek: az éghajlat, a termőtalaj. Az itteni emberek munkaszeretete, szorgalma, a borászathoz való hozzáértése szintén hasonlítható a tokaji gazdálkodókéhoz. Örülök, hogy tegnap egy olyan emlékjel kapszuláját sikerült letennünk, amely az itteni szőlészeket és borászokat dicséri majd. Ez megyei képviselőnk, Péter Csaba ötlete volt, ezért méltán tartozunk neki – nyilatkozta Gajdos István, Beregszász polgármestere.

Pénteken a borászati termékek kiállítása és vására mellett különböző rendezvényekre is sor került. Így például konferenciát tartottak a Bereg-vidék szőlészetének és borászatának múltjáról és jelenéről.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó